Evenimente

20 Iulie – Ziua Aviației Române, sărbătorite pe 20 iulie în România, prilejuită de Sfântul Ilie Tesviteanul, ocrotitorul aviației

Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene se sărbătorește anual pe 20 iulie, în aceeași zi cu Sfântul Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, considerat ocrotitorul spiritual al aviatorilor români.

Această sărbătoare a fost instituită oficial în 2004 prin Hotărârea Guvernului nr. 912/2004.Data de 20 iulie nu este aleasă întâmplător. Sfântul Ilie este venerat ca sfânt al focului ceresc, fiind descris în Scriptură drept un personaj înălțat la cer într-un car de foc tras de cai înaripați, imagine simbolică extrem de potrivită pentru zborul aviatorilor.

România are o tradiție bogată în aviație, iar această zi marchează omagierea pionierilor români ai aviației, Aurel Vlaicu, Traian Vuia, Henri Coandă, inventatori și vizionari care au contribuit la dezvoltarea tehnologiei zborului, cinstirea militarilor aviatori români căzuți la datorie și evidențierea contribuției Forțelor Aeriene Române în apărarea națională, în misiuni internaționale și în asistența civilă.

Această zi este marcată prin ceremonii militare și religioase în toate bazele aeriene din țară, depuneri de coroane la monumente și statui ale aviatorilor (ex. Monumentul Eroilor Aerului din Piața Aviatorilor, București), survoluri ale aeronavelor militare în zone simbolice, expoziții aviatice, spectacole aeriene, zile ale porților deschise în unități militare aeriene și slujbe oficiate de preoți militari în onoarea Sf. Ilie și a eroilor aviatori.

Unele dintre cele mai importante locuri unde au loc aceste evenimente sunt Monumentul Eroilor Aerului din București, Piața Aviatorilor, unde se organizează ceremonia centrală și Muzeul Aviației Române din București, unde sunt expuse documente, avioane istorice și uniforme ale aviatorilor români.

20 Iulie – Ziua Aviației Române, sărbătorite pe 20 iulie în România, prilejuit de Sfântul Ilie Tesviteanul, ocrotitorul aviației

Sfântul Ilie Tesviteanul – protectorul cerului

Trăitor în secolul IX î.Hr., Sf. Ilie este un mare prooroc biblic, pomenit pentru minunile și puterea lui. El este singurul prooroc despre care Scriptura spune că a fost înălțat la cer într-un car de foc. În cultura populară românească este perceput ca sfânt al furtunilor, trăsnetelor și focului ceresc, motiv pentru care a fost ales ca patron spiritual al aviatorilor, alături de Sf. Mihail (în tradiția militară).

Ziua de 20 iulie este o zi în care se îmbină tradiția religioasă și recunoștința națională, un moment de reflecție, onoare și mândrie pentru contribuția aviatorilor români la dezvoltarea zborului, a științei și a apărării patriei.Este o sărbătoare a curajului, a înălțării și a demnității sub tricolor.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

20 Iulie 1896 – A apărut ziarul „Liga ortodoxă”, sub conducerea lui Alexandru Macedonski

Pe 1896 a apărut ziarul „Liga ortodoxă", sub conducerea lui Alexandru Macedonski. Ziarul „Liga Ortodoxă”,…

40 de minute ago

19 Iulie 1877 – Rușii cereau cu insistență ajutorul României după înfrângerile cu turcii

La data de 19 iulie 1877, Marele Duce Nicolae, comandantul suprem al armatelor rusești, a…

o zi ago

16 iulie 1479 – Ștefan cel Mare încheie construirea cetăţii Chilia Nouă

Evenimentul din 16 iulie 1479, legat de lucrările de construcție/reconstrucție a Cetății Chilia de către…

4 zile ago