Miercuri, 21 august 2019, de la ora 13:00, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene “Petre Dulfu” din Baia Mare, va avea loc, în prezența autorului Mircea Cosma, lansarea volumului de carte “Jurnalul Cavalerului”.
“Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”, în colaborare cu Societatea cultural-istorică „Mihai Viteazul” din Ploieşti, organizează lansarea primului volum al cărţii „Jurnalul cavalerului: Cu tricolorul, de la Chisindia, la Nalcik şi înapoi”, autor: Mircea Cosma, apărut la editura Dorinţa, Ploieşti – Chişinău, 2019.
Acest prim volum din „Jurnalul cavalerului” reconstituie, pas cu pas, campania militară a unui pluton român de Vânători de Munte din Divizia 2, Batalionul 9, desfăşurată pe traseul Prut-Marea Azov-Munţii Caucaz-Crimeea, în perioada 22 iunie 1941 şi 1 august 1943.
Prezintă: ing. Mircea Cosma; subprefect Alexandru Cosma; col. (r) Ioan Bota; conf. univ. dr. Florian Roatiş; Cristian Mareş; Moderator: dr. Teodor Ardelean. ” ( Sursa: Eveniment Facebook)
“Acest prim volum din “Jurnalul cavalerului” intitulat “Cu tricolorul de la Chisindia, la Nalcik și înapoi”, reconstituie, pas cu pas, campania militară a unui pluton român de Vânători de Munte din Divizia 2, Batalionul 9, defășurată pe traseul Prut – Marea Azov – Munții Caucaz – Crimeea, în perioada 22 iunie 1941 și 1 august 1943″, se arată în descrierea cărții
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
” Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins miercuri, 14 august, contestaţia formulată de Lucian Onea, fostul procuror-şef al DNA Ploieşti, împotriva măsurii controlului judiciar. Iniţial, pe 6 august, prima judecătoare care trebuia să se pronunţe asupra contestaţiei s-a abţinut. “, scrie stiripesurse.ro MINUTA: “Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de […]