RSS

Ion Coja: "Marx & Engels ne-au c…

După 1990, pe Interne…

După Bogdan Diaconu, apare o nou…

Alternativa Dreaptă s…

Gheorghe Piperea: "Marile bănci …

Tot mai multe dintre …

Deși este un demers nelegal și a…

Dezbinarea românilor …

Monica Macovei se face vinovată …

Printr-o dublă măsură…

Liderii antiromâni ai UDMR din j…

Protestul românilor f…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Ion Hagiu, o viata dedicata romanilor din Zabala, judetul Covasna

Print Friendly, PDF & Email

Ion Hagiu este autorul vestitei melodii Caciula, dar si a unor poezii si pagini memorialistice aflate in manuscris. Nascut in septembrie 1926 în Zabala, judetul Covasna, Ion Hagiu a fost invatator, un neobosit culegator de folclor si obiecte arheologice, laureat al mai multor premii judetene si nationale pentru promovarea creatiei folclorice romanesti.A fost cooptat in cenaclul “Flacara”, condus de poetul Adrian Paunescu, in cadrul caruia s-a afirmat prin compozitii proprii.

Ion Hagiu, o viata dedicata romanilor din Zabala, judetul Covasna

Ion Hagiu din Zabala a facut parte, multi ani la rand, din cenaclul Flacara condus de regretatul Adrian Paunescu. Insa in memoria multora dintre romani si mai ales in randurile acelor generatii contemporane cu inceputurile cenaclului Flacara, Ion Hagiu a ramas cunoscut ca interpretul melodiei “Caciula”.

Despre Ion Hagiu, sotia sa spunea ca este un mare patriot si ca toate cantecele interpretate de el erau de asemenea compuse chiar de el, atat textul cat si muzica. Ion Hagiu facea totul din dragoste pentru tara, pentru oamenii din localitatea sa, pentru romani. Potrivit mesageruldecovasna.ro, lui Ion Hagiu cunoscutii ii ziceau Nelu, iar cei care il stiau de multa vreme spuneau despre el ca a fost un autodidact, invatand de unul singur sa cante la acordeon. La vioara insa a invatat sa cante la Scoala Normala.

In afarA de binecunoscuta melodie „Caciula”, melodiile lui Nelu  nu aveau titlu. Cantecul MaicuTa o evocA pe MAMA, dar mama generala a timpurilor trecute care se sacrifica pentru familie, pentru copii, cu toate obiceiurile  care erau in timpul respectiv; o trece pe mama prin toate bucuriile vietii – ca a nascut, ca si-a dus cu copilul la scoala tinandu-l de mana, ca a plans cand baiatul s-a dus in armata – toate etapele acestea principale le oglindeste prin acest cantec, dar si obiceiurile care erau legate de viata.

Apoi avea un cantec  „De vii vara pe la noi, vino ca te duc la oi!” – in care el descrie toata natura muntilor – pieisajele, activitatea barbatilor care erau dusi cu oile. Era o traditie, nu numai din zona noastra, dar in special in Zabala, barbatii se ocupau cu oieritul. Ei plecau din familie si veneau inapoi doar iarna, pentru un timp scurt. In cantec se arata că cel care e dus la oi, sigur mai revine.

Sursa:

[1] mesageruldecovasna.ro

LINK VIDEO

[tp_product id=”163414696″ feed=”396″]

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

loading...

Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline