Scăderea cererii și căderea prețurilor la petrol datorate pandemiei globale coboară prețurile internaționale pentru produsele alimentare majore


Prețurile mondiale la alimente scad în martie

Scăderea cererii și căderea prețurilor la petrol datorate pandemiei globale coboară prețurile internaționale pentru produsele alimentare majore


 Prețurile mondiale la alimente au scăzut brusc în martie, determinate mai ales de reducerea cererii de alimente legată de efectele pandemiei COVID-19 și de scăderea prețurilor la petrol la nivel mondial, datorate mai ales așteptărilor de încetinire economică, deoarece guvernele implementează restricții concepute să răspundă la criza din domeniul sănătății.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Indicele FAO pentru prețurile la alimente, care urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale pentru alimentele cel mai frecvent tranzacționate, a înregistrat în medie 172,2 puncte în cursul lunii, în scădere cu 4,3% față de februarie.

„Scăderile de preț sunt determinate în mare parte de factori care țin de cerere, nu de ofertă, iar factorii de cerere sunt influențați de perspectivele economice din ce în ce mai deteriorate”, a declarat Abdolreza Abbassian, economistul senior al FAO.

Indicele FAO pentru prețurile la zahăr a înregistrat cea mai mare scădere, cu 19,1 la sută mai mic față de luna precedentă. Cauzele includ cererea mai mică de consum în afara casei cauzată de măsurile de restricționare a mobilității impuse de mai multe state precum și cererea mai mică din partea producătorilor de etanol din cauza scăderii abrupte a prețurilor la petrolul brut.

Indicele FAO pentru prețurile la uleiurile vegetale a scăzut cu 12,0 la sută într-o lună, în principal din cauza scăderii prețurilor la uleiul de palmier generată de prăbușirea prețurilor la petrolul brut și a creșterii incertitudinilor cu privire la impactul pandemiei asupra piețelor petroliere din întreaga lume. Prețurile pentru uleiul din soia și rapiță au urmat aceeași tendință.

“Prețurile petrolului au scăzut cu mai mult de jumătate în ultima lună, ceea ce catalizează un impact descendent mare asupra biocombustibililor, care sunt o sursă importantă de cerere pe piețele de zahăr și uleiuri vegetale”, a spus analistul FAO Peter Thoenes.

Indicele FAO pentru prețurile la produsele lactate a scăzut cu 3,0 la sută, determinat de scăderea cotațiilor și a cererii globale de import pentru praf degresat și lapte integral, datorată în mare măsură unor perturbări în lanțurile de aprovizionare a produselor lactate, din cauza măsurilor de izolare care vizează controlul răspândirii COVID-19.

Indicele FAO pentru prețurile la cereale în luna martie a scăzut cu 1,9 la sută față de februarie și s-a situat aproape de nivelul său din martie 2019. Prețurile internaționale la grâu au scăzut, întrucât efectele generate de oferta globală mare precum și de perspectivele favorabile pentru culturile actuale au depășit efectul creșterii cererii de import din Africa de Nord și unele mici limitări la export impuse de Federația Rusă. Prețurile la porumb au scăzut, de asemenea, din cauza ofertelor mari și a cererii mult mai slabe din partea sectorului de biocombustibili. În schimb, prețurile internaționale la orez au crescut pentru a treia lună consecutiv, din cauza creșterii rezervelor de către unele state, stimulate de îngrijorările cu privire la pandemie precum și de informațiile care anunțau că Vietnamul ar putea introduce interdicții la export – informații pe care guvernul le-a infirmat între timp.

Directorul general al FAO, QU Dongyu, la summit-ul G20 de săptămâna trecută, le-a cerut liderilor naționali “să se asigure că comerțul agricol continuă să joace un rol important în asigurarea securității alimentare globale” și să evite măsurile care împiedică fluxurile comerciale care stau la baza sistemelor de aprovizionare cu alimente. 

FAO monitorizează îndeaproape prețurile și problemele logistice pentru mărfurile alimentare, urmând să alerteze țările cu privire la problemele emergente care ar putea agrava potențialele perturbări ale aprovizionării cu alimente în timpul pandemiei.

Indicele FAO pentru prețurile la carne a scăzut cu 0,6 la sută, condus de scăderea cotațiilor internaționale pentru carnea de ovine și bovine, pentru care disponibilitățile la export sunt mari și capacitatea comercială diminuată de blocajele logistice. Cotațiile pentru carnea de porc au crescut în schimb pe fondul cererii globale crescute și blocării unor puncte de procesare de către restricțiile privind circulația lucrătorilor.

Rezerve confortabile de cereale

Previziunile FAO pentru producția mondială de grâu 2020 rămân neschimbate față de luna precedentă, la un nivel aproape de recordul anului trecut, care, împreună cu rezervele suficiente, vor ajuta la protejarea piețelor alimentare de perturbările generate de furtuna coronavirusului.

În raportul cu privire la Cererea și oferta de cereale din această lună, lansat tot astăzi, FAO și-a majorat estimarea pentru producția mondială de cereale în 2019 la 2 721 de milioane de tone, cu o creștere de 2,4 la sută față de 2018. În funcție de tip, estimările din 2019 ale FAO se situează acum la 1 445 milioane tone pentru cereale grosiere, 763 milioane tone pentru grâu și 512 milioane tone pentru orez (bază măcinată).

În timp ce întreruperile localizate, mai ales din cauza problemelor logistice, reprezintă provocări pentru lanțurile de aprovizionare cu alimente pe unele piețe, durata și amploarea anticipată este puțin probabil să aibă un efect semnificativ pe piețele alimentare globale, a declarat FAO.

Previziunile FAO pentru producția mondială de grâu din 2020 nu s-au schimbat față de luna trecută și este de 763 de milioane de tone, cu așteptările unor producții mai scăzute în Uniunea Europeană, Ucraina și Statele Unite ale Americii compensate de creșterile de producție anticipate în Federația Rusă, India și Pakistan – deși infestările cu lăcuste în ultimele două țări ar putea tempera creșterea prevăzută.

Pentru porumb, cea mai importantă cereală grosieră, recolte record sunt așteptate în Brazilia și Argentina, iar producția de porumb din Africa de Sud este de așteptat să se recupereze puternic după seceta de anul trecut. În alte țări, deciziile de însămânțare pot fi influențate de scăderea prețurilor internaționale la porumb.Previziunile FAO pentru consumul mondial de cereale pentru 2019/20 s-au ridicat ușor la 2 722 milioane tone, cu o creștere anuală de 1,2 la sută. Se estimează că stocurile mondiale de cereale la sfârșitul anotimpurilor 2020 se vor contracta cu 8 milioane de tone de la nivelurile lor de deschidere, împingând raportul stoc-utilizare la 30,7%, ceea ce este considerat în continuare un nivel confortabil. Se preconizează că nivelul comerțului mondial de cereale va crește cu 2,3 la sută față de anul precedent, ajungând la 420 milioane tone.

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Numirea lui Costache pe post de consilier onorific, strecurată printre comunicatele cu decese pe site-ul Ministerului Sănătății

joi apr. 2 , 2020
Pe 31 martie 2020, în plină stupoare provocată de mărirea numărului de decese din cauza coronavirusului, Victor Costache era numit consilier onorific la Ministerul Sănătății Deși marea majoritatea a românilor s-ar fi așteptat din punct de vedere logic să nu mai audă în veci de Victor Costache la Ministerul Sănătății, […]

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News