19 Ianuarie 2022 – Prezentarea exponatului lunii ianuarie: două volume omagiale: Nicolae Iorga, Regele Ferdinand și Regina Maria. Cu prilejul încoronării, București 1923

Miercuri, 19 ianuarie 2022, ora 11.00 la Sala Unirii va avea loc prezentarea exponatului lunii ianuarie: două volume omagiale: Nicolae Iorga, Regele Ferdinand și Regina Maria. Cu prilejul încoronării, București 1923.

Volumele s-au constituit într-un proiect al Academiei Române, cel însărcinat cu realizarea acestuia fiind istoricul Nicolae Iorga, un apropiat al Casei Regale și membru al Comisiei Încoronării, însărcinată cu organizarea evenimentului care marca formarea României Mari.

Textele volumelor au fost finalizate de Nicolae Iorga în iulie 1921, dar s-au tipărit doar în 1923 la două edituri importante: Editura Socec&Co (volumul dedicat regelui Ferdinand) și Editura Cartea Românească (volumul dedicat reginei Maria). Se dorea ca acestea să fie doar cărți de popularizare, autorul lor neinsistând asupra complicatelor momente politice, diplomatice ori economice ale domniei regelui, marcând activitatea acestuia mai mult prin apelul la discursurile oficiale rostite cu diverse prilejuri în fața plenului camerelor Parlamentului, la ședințele Academiei Române, inaugurarea monumentelor de for public, discursurile mobilizatoare către Armata Română ori cele ocazionate de călătoriile prin orașele României Mari. În volumul dedicat reginei Maria, Nicolae Iorga citează din scrierile reginei (paginile din jurnale, memoriile, poveștile și povestirile acesteia), considerând că mărturisirile acesteia o pot face mult mai bine cunoscută și iubită de români.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Omagiul adus de Academia Română regilor ei prin cele două cărți ale lui Nicolae Iorga se alătură celorlalte mărturii ale evenimentului Încoronării: fotografii, medalii și plachete oficiale.  

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Direcția Județeană pentru Cultură Alba.

Manifestarea va fi transmisă on-line pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia – www.facebook.com/muzeulnationalaluniriialbaiulia

Sursa: Muzeul National al Unirii Alba Iulia

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

VIDEO | Grigorie Vieru, poetul visului încă neîmplinit

mie ian. 19 , 2022
Acum treisprezece ani, pe 18 ianuarie, în urma unui stupid accident, inima marelui român Grigorie Vieru a încetat să mai bată. Nu-mi propun aici să încropesc o biografie a literatorului. Există multe scrieri în acest sens. Doresc doar a evidenția că poetul Grigorie Vieru, deși a trăit în România înstrăinată, […]

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News