“Scandalul din jurul cimitirului militar din Valea Uzului riscă să se transforme într-o mare rușine națională prin modul în care este gestionat, deoarece diverse forțe politice sau civice, cu epoleți pe sub cămașă, vor să profite de pe urma lui, semănând cu nepăsare vrajbă în acea tensionată zonă a țării.
Considerăm că incapacitatea de până acum a unora dintre instituțiile statului de a rezolva această situație trebuie să înceteze!
Există soluții pentru ca lucrurile să fie aduse la normal, iar în acest sens trebuie ca factorii de responsabilitate în această problemă să se implice, nu să stea într-o pasivitate vecină cu trădarea, ca până acum. Legea trebuie respectată și, odată cu ea, și demnitatea națională care, în acest caz, se îngemănează cu cinstirea memoriei eroilor ce și-au jertfit viața pentru țară, indiferent ce uniformă au purtat la acel moment, pentru că în fața morții toți suntem egali.
Modul în care se va rezolva această problemă reprezintă și un examen dat de statul român cu privire la respectarea propriei istorii și la moștenirea lăsată de înaintașii noștri, care au luptat pentru o țară puternică, nu divizată de intrigi politicianiste ce tensionează climatul interetnic și creează diferende între români și maghiari.
Atât românii, cât și maghiarii din județul Harghita și din țară, își doresc să conviețuiască în pace, prietenie și liniște, iar noi, Partidul S.O.S. România, cerem instituțiilor competente să nu permită acapararea temei cimitirului militar din Valea Uzului de către diverse entități juridice puse pe atragere de capital electoral cu prețul sacrificării echilibrului social al țării noastre.
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
La 8 iulie 1392 avea loc menționarea prezenței monedelor emise de Țara Românească în cartierul Pera din Constantinopol („perperii de Valachia”); era atestată, astfel, circulația monedei românești în comerțul internațional. Cel mai vechi standard monetar din Țara Românească a fost perperul, derivat din moneda de aur bizantină hipérpyron, care a […]