8 Iulie 1392 – Sunt menționați pentru prima dată „perperii de Valachia”, monede emise de Țara Românească

La 8 iulie 1392 avea loc menționarea prezenței monedelor emise de Țara Românească în cartierul Pera din Constantinopol („perperii de Valachia”); era atestată, astfel, circulația monedei românești în comerțul internațional.

Cel mai vechi standard monetar din Țara Românească a fost perperul, derivat din moneda de aur bizantină hipérpyron, care a fost înlocuită în sistemul italian al ducatului și florinului din secolul al XV-lea.

“În anul 1392 Mircea, din partea sa, scrie Perotilor cu “vești bune din Ungaria”, – deci el își fixase noua atitudine, Genovesii aceștia trimit din partea lor un sol, plătit cu bani munteni, acei perperi de Velachia”, ca să ia informații. Un Ragusan, Pasquale de’ Resli, era lăsat să treacă prin țara lui Mircea ca să ajungă la regele Sigismund”.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

“Pe acel timp Împăratul Manuil era strâns de aproape de Turci în Constantinopol și, prin acest fapt însuși, el intra intr-un sistem creștin opus lui Baiazid. Mircea adoptă și pentru moneda ce o bate în Ungaria, tipul bizantin și de aceea se vorbește de perperii din Valahia”. De altfel banul însuși pe care-l bat acești Domni e și o afirmație de neatârnare. Faptul că el apare cu coroana și hlamidă pe monede, e încă o afirmare a acestei neatârnări.” (Nicolae Iorga)

“Colonişti din Pera veneau și pe la noi, unde plăteau, — ca Julian de Finario pe la 1392, în bani munteni, după sistemul monetar al Bizanțului, în „perperi de Valachia”, pe aducătorii de ştiri”. (Nicolae Iorga)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

9 Iulie 1520 - Data primei mențiuni păstrate privind o "hotărnicie" – se referea la fixarea hotarului dintre Țara Românească și Transilvania, în zona din nordul Olteniei

Dum iul. 9 , 2023
9 Iulie 1520 – Delegați trimiși din Țara Românească, reprezentată de boieri din satele din Gorj şi Vâlcea, împreună cu delegați din Ardeal, reprezentați de de nobilii din Haţeg, au stabilit hotarul dintre Țara Românească și Transilvania, în zona din nordul Olteniei. Voievodul Țării Românești, Neagoe Basarab, şi voievodul Transilvaniei, […]
9 Iulie 1520 - Data primei mențiuni păstrate privind o "hotărnicie" – se referea la fixarea hotarului dintre Țara Românească și Transilvania, în zona din nordul Olteniei

Poate vă place și:

libris.ro