22 Aprilie 1849 – Mărturia preotului Partenie Gruiescu: „jefuiau, spărgeau, puşcau vaci, viţei, porci de pe drum, numai ca să facă prăpăd şi răutate”

La 22 aprilie 1849 “armata revoluţionară maghiară ocupă Făgetul, iar soldaţii unguri, după mărturia localnicului Partenie Gruiescu, „jefuiau, spărgeau, puşcau vaci, viţei, porci de pe drum, numai ca să facă prăpăd şi răutate; cu un cuvânt, vreme tristă pentru poporul român din ţinutul Făgetului“”.

Am ajuns la această referire tristă din istoria românilor din Banat pe site-ul Consiliului Județean Timiș, acolo unde este relatată o scurtă istorie a orașului Făget.

Preotul cărturar Partenie Gruescu (1813-1873) de la Sintești, membru al „Asociațiunii naționale din Arad pentru cultura și conservarea poporului român”, la solicitarea lui Alexandru Papiu Ilarian din 7 octombrie 1851, scrie despre evenimentele de la 1848-1849 din zona Făgetului,manuscris păstrat la Biblioteca Academiei.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Preot cărturar, istoric, revoluționar pașoptist, inspector școlar al cercului Birchiș, membru în Sinodul Eparhial al Eparhiei Aradului, Partenie Gruescu (n.r. scris și Gruiescu) este cunoscut pentru manuscrisul saău despre Revoluția de la 1848-1849, din zona Făgetului.

 Manuscrisul preotului cărturar Partenie Gruescu despre Revoluția de la 1848-1849, din zona Făgetului

Despre acest manuscris  prof. dr. Dumitru Tomoni declara în Renașterea bănățeană următoarele:

“În 1979, student fiind la Facultatea de Istorie din București, în al II-lea an, am văzut la Academia Română primul document referitor la istoria Făgetului: manuscrisul preotului cărturar Partenie Gruescu despre Revoluția de la 1848-1849, din zona Făgetului. M-am zbătut și am reușit să-i fac o copie pentru un viitor muzeu al Făgetului.”

Preotul Partenie Gruescu a fost și un mare luptător pentru reperele identitare și spirituale ale poporului român, luptând împotriva deznaționalizării agresive:

„Preoţii erau căutaţi prin păduri, se legau şi se puneau în carcere de unde nu mai ieşeau, poporul, între baionete era dus de ostaşii împărăteşti la unire, la depunerea mărturisirii; mulţi preoţi şi mireni emigrau ca să scape. La Temereşti, comitatul Caraşovului (jud. Caraş), 16 inşi fură încarceraţi la Timişoara pentru causa unirii … Preoţii atât se răriseră încât abea la 20 sate se afla un preot şi acela plin de bătrâneţe … Aşa, în lipsă de preoţi, se aflau prunci nebotezaţi în etate de 14 ani, mirii şi miresele se cununau fără preoţi, întorcându-se simplu pe după un măr dulce din care mireasa ţinea o creangă prin care mirele prin o dătătură de cuţit o ciontea. După aceea se învelea şi se socoteau cununaţi, de atunci, datina aceasta se păstrează până azi. Morţii se îngropau fără preoţi, de secole rămânând datina celor 7 gropaşi care aveau a depune jurământ înaintea autorităţilor despre cel răposat, că aşa să fie şters de la prestaţiile urbariale şi cele de ţară.”, scria preotul cărturar Partenie Gruescu

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Noaptea Cărților Deschise - Reduceri de până la 90%

mar apr. 23 , 2024
Editura Litera pe 22 aprilie, la ora 19:00 dă startul pe litera.ro la cea de-a 12 a ediție a celui mai așteptat eveniment literar al anului: Noaptea Cărților Deschise. Cu ocazia evenimentului sunt oferite reduceri de până la 90% și un pachet de patru cărți cadou în valoare de 99.96 […]
Noaptea Cartilor Deschise - Reduceri De Pana la 90%

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News