De peste trei decenii, Ziua de 11 Octombrie 1944, Ziua Eliberării Clujului de sub ocupația ungurească, horthystă, nu este sărbătorită cu fastul pe care îl îmbracă aceste manifestări la Sfântu Gheorghe de pildă, unde culmea este fieful UDMR, la Satu Mare sau chiar la Oradea unde aceste manifestări sunt chiar de amploare.
De ce face notă discordantă Clujul față de alte orașe din Transilvania? Un fapt foarte rușinos și știut de puțină lume, Divizia 4 Infanterie “Gemina” de la Cluj Napoca a fost chemată anul trecut la Oradea pentru manifestările dedicate zilei de 12 Octombrie 1944, Ziua Eliberării orașului Oradea de sub teroarea horthystă, pe când la Cluj, pe 11 octombrie, Divizia 4 Infanterie “Gemina” este ținută în garnizoană, în baza militară din Cluj.
Foto: Cum arată manifestările dedicate eliberării orașului la Oradea (12 Octombrie)
Foto: Cum arată manifestările dedicate eliberării orașului la Satu Mare (25 Octombrie)
Ce se întâmplă la Cluj? De unde atâta lipsă de românism, de patriotism? Chiar face acolo tot ce vrea grupul acela infracțional și antiromânesc de la Cluj?
La Cluj, de când e Emil Boc primar, manifestările dedicate Zilei Eliberării Clujului (11 octombrie 1944) au fost unele deosebit de discrete și sterile, organizate de către reprezentanții primăriei cu un sictir enorm și doar la insistențele unor oameni care s-au arătat interesați de sărbătorirea acestei zile.
PS: cel puțin de când Clujul a intrat pe mâinile antiromânului Emil Boc, din aceeași clică a ligii vestului (a se citi a antiromânismului) din care mai fac parte și alți antiromâni precum Bolojan, Falcă, etc, orașul a început să aibă niște accente vădit antinaționale.
De decenii bune la Cluj nu se mai organizează manifestații fastuoase pentru eliberarea orașului de sub ocupația horthystă.
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania: RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Așa cum bine cunoașteți, în raza comunei Turia din județul Covasna se află stațiunea balneoclimaterică permanentă Balvanyos. Toponimul utilizat pentru această stațiune, inclusiv în actele oficiale, ridică un șir de semne de întrebare legate de conformitatea cu normele ortografice și ortoepice ale limbii române literare stabilite de Academia Română. Balvanyos […]