Arheologii din Republica Moldova au gasit in Crimeea monede moldovenesti
Prezenţa acestora pe peninsulă demonstrează nu doar că Moldova a participat la circulaţia monetară din regiune, dar şi vorbeşte despre dezvoltarea relaţiilor comerciale şi politice dintre coloniile genoveze şi statul moldovenesc.
Principatul de Theodoro (greaca) sau Gothia (Goția) a fost un mic stat grecesc din sudul peninsulei Crimeea, aparut în 1204 ca succesor al Imperiului Bizantin si cucerit in 1475 de turcii otomani. Capitala sa a fost Doros sau Theodoro, numit in prezent Mangup. Este tara de bastina a Mariei din Mangop, a doua sotie a lui Ștefan cel Mare.
In anul 1471 Isaac de Mangup (1458-1474), cumnatul lui Ștefan cel Mare, se decide sa devina vasalul turcilor dupa presiunile acestora tot mai intense, insa in acelasi timp ii propune cneazului Ivan al III-lea al Rusiei sa o ia in casatorie pe fiica sa, formand astfel o alianta antiotomana.
Politica lui Isaac de Mangup ii subrezeste astfel pozitia lui Ștefan cel Mare care se vede nevoit sa-l sustina pe Alexandru Gavras, un alt cumnat caruia îi pune la dispozitie cateva corabii si 300 de ostasi cu care Alexandru ajunge la Doros unde il detroneaza pe Isaac.
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
În Moldova este sărbătorită, astăzi, Ziua Naţională a Culturii. Evenimentul este prilejuit de ziua de naştere a marelui poet Mihai Eminescu. Cu această ocazie, politicieni, oameni de cultură, dar şi alţi cetăţeni care îi admiră opera Luceafărului poeziei româneşti au depus flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor. Flori […]