In Republica Moldova Eminescu este folosit in continuare pentru propaganda comunista

În Moldova este sărbătorită, astăzi, Ziua Naţională a Culturii. Evenimentul este prilejuit de ziua de naştere a marelui poet Mihai Eminescu. Cu această ocazie, politicieni, oameni de cultură, dar şi alţi cetăţeni care îi admiră opera Luceafărului poeziei româneşti au depus flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor. 

Flori la bustul marelui poet Mihai Eminescu au depus comuniştii, dar şi socialiştii. Atât liderul PCRM, cât şi cel al socialiştilor spun că mesajul poeziei „Împărat şi proletar” este exact pentru situaţia actuală din ţară.

Premierul Iurie Leancă spune că poeziile lui Eminescu rămân actuale și în secolul al 21-lea:

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

 „Am citit opera politică a lui Eminescu în 85 la Budapesta conspectând-o în taină, ca nu cumva cineva să afle.”

In Republica Moldova Eminescu este folosit in continuare pentru propaganda comunista

Pentru a recita din versurile lui Eminescu, liberalul Mihai Ghimpu a avut nevoie de internet. Ghinion însă. Tableta politicianului nu avea conexiune la reţeaua globală:

„Măi, deblocați facebookul ăsta sau internetul. Deblocați! Vedeți că nu se deschide. Chiar așa ceva nu am mai văzut. Cum lucrează aici?”

Jurnaliștii au insistat însă ca liderul PL să vorbească despre politică.

„Da ce e mai important? Dragostea sau politica. Unde nu e dragoste nimic nu e, nici politică nu e”, a constatat Mihai Ghimpu.

Atât liderul PCRM, cât şi cel al socialiştilor spun că mesajul poeziei „Împărat şi proletar” este foarte potrivit pentru situaţia din ţară. 

„Dacă ne amintim versurile lui despre muncitori și proletariat, acolo e esența realității de astăzi”, a declarat Vladimir Voronin.

„Una dintre poeziile lui Eminescu ‘Împărat și proletar’ este foarte actuală pentru ziua de astăzi”, susţine Igor Dodon.

Sărbătorirea Zilei Culturii Naționale pe 15 ianuarie, când s-a născut marele poet, are un rol important pentru societatea moldovenească, spune ministrul în exercițiu al Culturii, Monica Babuc: ”Criticilor mei. E ușor a scrie versuri când nimic nu ai a spune/ Înșirând cuvinte goale ce din coadă o să sune.”

Ziua Națională a Culturii a fost instituită în aprilie 2012 și are drept scop promovarea culturii naționale, a valorilor autentice, dar și a personalităților artistice din domeniu.

Sursa:

[1] publika.md

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Inca un dosar greu pe numele Alinei Bica

joi ian. 15 , 2015
Curg dosarele pe numele Alinei Bica, fosta sefa DIICOT, aflata in arest preventiv de peste 50 de zile, in cauza in care este acuzata de abuz in serviciu in legatura cu activitatea din cadrul Comisiei pentru Stabilirea Despagubirilor din Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor. Alina Bica are un nou dosar, […]
Scandalul de la DIICOT ia amploare.O altă ŞEFĂ este luată la PURICAT

Poate vă place și:

libris.ro