RSS

Gheorghe Piperea: "Marile bănci …

Tot mai multe dintre …

Deși este un demers nelegal și a…

Dezbinarea românilor …

Monica Macovei se face vinovată …

Printr-o dublă măsură…

Liderii antiromâni ai UDMR din j…

Protestul românilor f…

Taxe inventate pentru colete de …

O problemă foarte gr…

Lia Savonea, noua șefă a CSM: "I…

Desemnată și apoi al…

PNȚCD cere retragerea premiului …

Acordarea acordarea …

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

In Republica Moldova Eminescu este folosit in continuare pentru propaganda comunista

Print Friendly, PDF & Email

În Moldova este sărbătorită, astăzi, Ziua Naţională a Culturii. Evenimentul este prilejuit de ziua de naştere a marelui poet Mihai Eminescu. Cu această ocazie, politicieni, oameni de cultură, dar şi alţi cetăţeni care îi admiră opera Luceafărului poeziei româneşti au depus flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor. 

Flori la bustul marelui poet Mihai Eminescu au depus comuniştii, dar şi socialiştii. Atât liderul PCRM, cât şi cel al socialiştilor spun că mesajul poeziei “Împărat şi proletar” este exact pentru situaţia actuală din ţară.

Premierul Iurie Leancă spune că poeziile lui Eminescu rămân actuale și în secolul al 21-lea:

 “Am citit opera politică a lui Eminescu în 85 la Budapesta conspectând-o în taină, ca nu cumva cineva să afle.”

In Republica Moldova Eminescu este folosit in continuare pentru propaganda comunista

Pentru a recita din versurile lui Eminescu, liberalul Mihai Ghimpu a avut nevoie de internet. Ghinion însă. Tableta politicianului nu avea conexiune la reţeaua globală:

“Măi, deblocați facebookul ăsta sau internetul. Deblocați! Vedeți că nu se deschide. Chiar așa ceva nu am mai văzut. Cum lucrează aici?”

Jurnaliștii au insistat însă ca liderul PL să vorbească despre politică.

“Da ce e mai important? Dragostea sau politica. Unde nu e dragoste nimic nu e, nici politică nu e”, a constatat Mihai Ghimpu.

Atât liderul PCRM, cât şi cel al socialiştilor spun că mesajul poeziei “Împărat şi proletar” este foarte potrivit pentru situaţia din ţară. 

“Dacă ne amintim versurile lui despre muncitori și proletariat, acolo e esența realității de astăzi”, a declarat Vladimir Voronin.

“Una dintre poeziile lui Eminescu ‘Împărat și proletar’ este foarte actuală pentru ziua de astăzi”, susţine Igor Dodon.

Sărbătorirea Zilei Culturii Naționale pe 15 ianuarie, când s-a născut marele poet, are un rol important pentru societatea moldovenească, spune ministrul în exercițiu al Culturii, Monica Babuc: ”Criticilor mei. E ușor a scrie versuri când nimic nu ai a spune/ Înșirând cuvinte goale ce din coadă o să sune.”

Ziua Națională a Culturii a fost instituită în aprilie 2012 și are drept scop promovarea culturii naționale, a valorilor autentice, dar și a personalităților artistice din domeniu.

Sursa:

[1] publika.md

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

loading...

Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline