Grecii sunt ingrijorati de afirmatiile presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan
Ultimele declaratii ale presedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, legate de o potentiala revizuire a Tratatului de la Lausanne privind stabilirea granitelor dintre Turcia si Grecia, au starnit ingrijorare in randul oficialilor greci.
Este pentru prima data in ultimele sapte decenii cand se fac la asemenea nivel inalt declaratii cu privire la revizuirea granitelor Turciei. Momentul ales pentru acest fel de declaratii este de asemenea unul care ridica numeroase intrebari, fiind cunoscuta la nivel international instabilitatea politica si economica a Greciei din ultimii ani.
Grecii sunt ingrijorati de afirmatiile presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan
“Prin interviul de astazi al presedintelui Erdogan se ridica serioase semne de intrebare asupra preocuparilor Turciei”, a transmis printr-un comunicat de presa purtatorul de cuvant al guvernului Greciei, Dimitris Tzanakopoulos
Prin tratatul de pace de la Lausanne, semnat la 24 iulie 1923 in Elvetia, la Lausanne, se anulau prevederile Tratatului de la Sèvres din 1920, semnat de guvernul otoman, stabilindu-se apartenenta intregii Anatolii si a Traciei Răsăritene la Turcia.
Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan este nemultumit de dimensiunea apelor teritoriale si a spatiului aerian din Marea Egee acordate in favoarea Greciei, precum si de alte prevederi ale tratatului de la Lausanne, criticand termenii tratatului care a pus capat razboiului revolutionar turc dintre aliatii din primul razboi mondial si fortele nationaliste aflate sub controlul Marii Adunari Nationale a Turciei cu sediul in Ankara, aflate sub comanda lui Mustafa Kemal Atatürk.
Printre semnatarii tratatului de la Lausanne se regaseste si România, alaturi de Grecia, Regatul Iugoslaviei, Regatul Unit al Marii Britanii, Franta, Italia si Japonia.
Daca la momentul semnarii tratatului de pace de la Lausanne acesta a insemnat practic tratatul care a asigurat recunoasterea la nivel international a suveranitatii noului stat modern turc, republica Turcia proclamata la randul ei drept succesor al Imperiului Otoman, acum acesta este privit ca un acord pagubos care a adus mult mai multe prejudicii Turciei decat beneficii.
Glasul.info
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania: RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
ONU: “Putem construi sisteme alimentare care să ofere o mai bună nutriție umană” 4 decembrie 2017, Budapesta, Ungaria – Peste 200 de experți și profesioniști din domeniul nutriției, sănătății, educației, protecției sociale și agriculturii se reunesc astăzi la Budapesta. Toți împărtășesc în comun convingerea că sistemele alimentare locale, naționale, regionale și globale ar […]