Eşarfa tricolor a fost purtată de profesorul Ioachim Crăciun la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, în calitate de delegat oficial al cercului Cristian–Sibiu.
Participarea la Adunare a fost o formă de exprimare a unui plebiscit spontan, nu numai prin cei 1228 de delegați oficiali aleși dar și prin numărul foarte mare al delegaților neoficiali sosiți la Alba Iulia, prin miile de adrese de adeziune, cu sute de mii de semnături.
Legenda unei esarfe-tricolor din 1918
Prin urmare, Adunarea a decretat unirea românilor din Transilvania, Banat și părțile vestice cu România, proclamând totodată și câteva din marile idei care au guvernat România interbelică: votul universal, libertatea pentru toate popoarele conlocuitoare, egală îndreptățire și libertate confesională, instaurarea unui regim democratic, reformă agrară radicală, libertatea presei, drepturi și avantaje pentru muncitori ș.a.
Prof. univ. dr. Ioachim Crăciun (1898-1971) a fost un distins bibliograf şi istoric la Cluj. A făcut parte din prima echipă de specialişti care a pus bazele învăţământului bibliografic universitar în România şi a avut preocupări științifice în domeniul istoriografiei şi publicării izvoarelor. Piesa provine de la soția sa, Ana Crăciun, care a donat-o muzeului în anul 1979.
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
A fost urmarea miopiei trădătoare a unei clase polititice de o inegalabilă lașitate, abuzată de propriile-i neputințe tolerate la fel de netrebnic de o monarhie agonizantă. Mircea Eliade avea să prevadă această decrepitudine morbidă când se întreba ”de ce sunt intelectualii lași?” chiar la începutul lui noiembrie 1934. Cât vizionarism, […]