Standardele de sănătate și siguranță ale plantelor sunt indispensabile. Ele facilitează comerțul internațional în condiții de siguranță, contribuie la asigurarea securității alimentare, promovează producția durabilă a agriculturii și contribuie la protejarea biodiversității și a mediului.
Garanții principali ai sănătății și siguranței plantelor la nivel global sunt Convenția Internațională pentru Protecția Plantelor (CIPP) și Standardele Internaționale pentru Măsurile Fitosanitare.
În această săptămână în apropiere de orașul Moscova, FAO și Secretariatul Convenției au reunit experți din 20 de țări și câteva organizații internaționale pentru un atelier intens de șase zile pentru a discuta eventualele modificări ale standardelor internaționale pentru măsurile fitosanitare. De asemenea, experții își propun să-și aprofundeze cunoștințele despre problemele fitosanitare și să învețe cum să producă rapoarte naționale privind dăunătorii.
“Comerțul internațional sigur în condiții de siguranță nu poate funcționa decât dacă partenerii se străduiesc ca plantele și produsele vegetale să nu aibă dăunători”, a spus Piotr Wlodarczyk, ofițer agricol al FAO.
El a menționat că minimizarea dăunătorilor necesită o legislație adecvată, cunoștințe instituționale, material săditor fără dăunători și sisteme funcționale pentru monitorizarea și prognoza dăunătorilor.
“Este, de asemenea, foarte important ca țările importatoare și exportatoare să urmeze procedurile armonizate descrise în standardele internaționale”, a adăugat el. “Întâlnirea din această săptămână are scopul unei informări mai aprofundate despre aceste standarde”.
Scopul Convenției și al standardelor internaționale este de a preveni introducerea și răspândirea dăunătorilor plantelor care au un impact negativ asupra plantelor, atât cultivate, cât și sălbatice.
Îmbunătățirea punerii în aplicare a acestor standarde în ceea ce privește circulația internațională a semințelor va constitui un punct central în atelier. Alte subiecte includ legăturile dintre sănătatea plantelor și protecția mediului (cu accent pe plantele străine invazive), gestionarea riscurilor generate de containerele maritime și “ePhyto” – sistemul global nou dezvoltat pentru emiterea și schimbul de certificate fitosanitare electronice.
FAO oferă sprijin pentru punerea în aplicare a Convenției. La atelier, Wlodarczyk a prezentat șapte dintre proiectele FAO la nivel de țară și unul dintre proiectele sale la nivel regional privind problemele fitosanitare.
“Fiecare regiune are propriile particularități”, a spus el. ” Fiecare dintre țările din regiune se confruntă cu diferite provocări: filoxera de struguri în Armenia, în Azerbaidjan – probleme de inspecție și la serviciile de diagnosticare, în Georgia – probleme de monitorizare, iar în Uzbekistan probleme ce țin de protecția soiurilor de plante”.
Evenimentele regionale precum această conferință oferă țărilor posibilitatea de a identifica similarități și de a împărtăși idei și experiențe bune care vor ajuta la rezolvarea problemelor comune.
Întâlnirea face parte dintr-o serie de ateliere regionale care se desfășoară în șapte regiuni din întreaga lume, organizate de Secretariatul CIPP în colaborare cu FAO și diverse organizații internaționale și regionale.
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri
Showing 1-8 of 13 Books
Istoria ilustrata a Transilvaniei
By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures
By: Silvestru Moldovan
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria
By: Silvestru Moldovan
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat
By: Corvin Lupu
Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu
Oranki amintiri din captivitate
By: Dimitrie Bejan
Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan
Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale
By: Tiberiu Tudor
Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor
Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor
By: Gică Manole
Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.