Indiferenta autoritatilor de la Bucuresti distruge cea mai veche organizatie romaneasca din Serbia

Din cauza promisiunilor neindeplinite ale Departamentului Politici pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni din cadrul MAE, departament ce a fost condus pana de curand de catre actorul Bogdan Stanoevici, ce nu si-a indeplinit promisiunea de a achita datoriile organizatiei, Comunitatea Românilor din Serbia (CRS) a intrat in procesul de dizolvare si disparitia acestei organizatii este iminenta.

Restantele si datoriile acumulate de catre fostul presedinte Ion Cismas cu complicitatea fostului ambasador Macovei si a actualului ambasador al Romaniei la Belgrad, Banu, alaturi de fostul consul general de la Varser, Gabriel Nicola, au provocat executarea silita a organizației si, implicit, au condus la distrugerea si dispariția sa, transmite corespondentul Romanian Global News din Voivodina.

Indiferenta autoritatilor de la Bucuresti distruge cea mai veche organizatie romaneasca din Serbia

Dupa ce statul roman a finantat, timp de 5 ani, intre anii 2005 si 2010, cu peste jumatate de milion de euro Comunitatea Romanilor din Serbia, acesta este acum pe punctul de a pierde atat bunurile organizatiei, dar cat si posibilitatea de a continua cu demersurile privind retrocedarile proprietatilor comunitatii romanesti pe care Serbia ar fi trebuit sa le restituie, asa cum Romania a restituit proprietatile comunitatii sarbesti din Timisoara, titreaza aceeasi sursa.

Iata si comunicatul de pe pagina oficiala al Comunitatii Românilor din Serbia:

„Comunitatea Românilor din Serbia (în continuare CRS), de patru ani de zile funcţionează în blocaj financiar în urma dezastrului lăsat de conducerea precedentă. Eforturile financiare personale, cât şi a conducerii CRS, de a menţine prima organizaţie românească din Serbia, în speranţa găsirii soluţiei ieşirii din acest impas, au depăşit de mult orice limită. Mulţumesc pe această cale tuturor care şi-au dat contribuţia în această perioadă nefastă, în special familiilor lor pentru înţelegere.

Apelurile pentru ajutor de a salva prima organizaţie a românilor din Serbia au fost nenumărate, atât verbale în discuţiile cu înalţi demnitari, cât şi în scris.

De la cele mai înalte nivele posibile am primit promisiuni şi încurajări, precum că CRS nu are voie să dispară din peisajul minoritarului român din Serbia. S-a analizat care ar fi soluţia, care până acuma nu s-a găsit. Patru ani de zile au trecut, nici o promisiune nu s-a realizat sau concretizat.

Aşa blocaţi cum eram, CRS a organizat evenimente, a intervenit acolo unde nu s-au respectat prescripţiile legale, a intervenit acolo unde erau vandalizate inscripţiile bilingve… Sincere mulţumiri celor care ne-au susţinut, dar, din păcate cei care au putut rezolva problema esenţială a CRS, nu au făcut-o.

Deşi blocaţi financiar, am reuşit să reaprindem flacăra în cadrul CRS. Ca rezultat, în urma alegerilor pentru Consiliul Naţional al Minorităţii Naţionale Române suntem a doua forţă din Serbia, şi pe această cale le mulţumesc tuturor românilor care ne-au sprijinit. Dacă aveam 4 ani de funcţionare normală, oare cum era rezultatul?

Sper să nu se mai bată pasul pe loc! Statisticile nu sunt deloc în favoarea noastră. Viitorul românului din Serbia, depinde dacă mult pomenitele “strategii” vor fi puse în practică şi nu vor rămâne la nivel teoretic ca până acuma. Sper că această demisie să trezească interesul pe care îl merită românii din Serbia, astfel să fie în folosul fiecărui român.

Luând în considerare toate cele expuse mai sus, pus într-o situaţie de funcţionare imposibilă timp de patru ani, din cauza dezinteresului a celor care au avut posibilitatea dar şi datoria de a interveni, subsemnatul Stevan Mihailov îmi dau demisia din funcţia de preşedinte al Comunităţii Românilor din Serbia.

La Satu Nou, 27 decembrie 2014

Stevan Mihailov”

Indiferenta autoritatilor de la Bucuresti distruge cea mai veche organizatie romaneasca din Serbia

Surse:

[1] expresmagazin.ro [2] comunitatea-romanilor.org.rs [3] facebook.com/ComunitateaRomanilorSerbia [4] ro.wikipedia.org

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment
Share
Published by
Glasul.info

Recent Posts

La 18 mai 1849 începea „A doua bătălie de la Abrud”

Atât prima cât și A doua bătălie de la Abrud se învârt în jurul maiorului Imre Hatvani,…

17 ore ago

25 Mai 2024 – O nouă manifestare la Castanul Unirii de la Vişan!

O nouă "lecţie de istorie" adevărată va fi susţinută sâmbătă, 25 mai 2024, începând cu…

o zi ago

17 Mai 1936 – A avut loc deschiderea pentru public a Muzeului Satului Românesc la inițiativa profesorului Dimitrie Gusti

"Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” este denumirea atribuită prin Hotărârea Guvernului României nr. 742/2003,…

o zi ago

17 Mai 1923 – A avut loc inaugurarea Mormântului Ostașului Necunoscut în Parcul Carol, printr-o ceremonie impresionantă

Într-o zi de joi, pe 17 Mai 1923, de Ziua Eroilor și de Ziua Înălţării…

o zi ago

Interviu cu maestrul DAN PURIC | VIDEO

Acestea au fost întrebările: Hristos a înviat! Vă mulțumesc că ați acceptat invitația noastră. Despre…

o zi ago

17 Mai 1919 – Teodor Pirici, olteanul care a eliberat Aradul

La data de 17 mai 1919, locuitorii Aradului întâmpinau cu multă lumină în ochi și căldură…

2 zile ago