M.R.Ungureanu va fi anchetat în afacerea Gojdu. Pe când şi pentru renunţarea la tezaurul de la Moscova?
Mihai Răzvan Ungureanu, ajuns ministru al Afacerilor Externe a fost însărcinat să poarte discuţii cu Guvernul maghiar în vederea cedării acestei averi. Acesta a semnat un acord prin care ceda averea Gojdu în favoarea Ungariei, care a naţionalizat această avere în anul 1952. Prin acest acord pretenţiile din partea României asupra acestei averi urmau să fie închise. Complexul acestui om este evaluat la peste un miliard de dolari, titrează DC News.
Acordul dintre București și Budapesta prevedea înființarea unei fundații publice, “Emanuil Gojdu”, la Budapesta, care urma să fie cofinanțată de cele două state semnatare. Conform acordului, cu fondurile alocate de cele doua guverne, fundația putea să-și mărească patrimoniul cu imobilele din Curțile Gojdu, renovate de o companie privată. Fundația publică trebuia să răscumpere pe bani de la buget bunurile Gojdu și să selecteze bursieri atât români, cât și maghiari. De prevederile ordonanței nu putea uza însă tocmai romanii din Transilvania, cârora Emanoil Gojdu le-a lăsat lor și românilor din Ungaria moștenire averea sa.
Totodată, ordonanța încalcă dreptul la proprietate, la moștenire și la libertatea cultelor religioase Fundației “Emanuil Gojdu” din Sibiu, înființată în 1996. Noua Fundație Gojdu urma să se supună legislației ungare. Prin punerea în aplicare a acestui acord, prin actul de răscumpărare a unor bunuri care aparțin de drept Fundației Gojdu, România recunoaște de facto naționalizarea maghiară din 1952. În prezent, legislația maghiară nu are nici o prevedere cu privire la bunurile deținute de fundațiile private, ceea ce va face aproape imposibilă orice fel de recuperare a bunurilor lăsate românilor de Emanuil Gojdu.
Sursa:
[1] napocanews.ro via lupuldacicblogg.wordpress.com[tp_product id=”198578470″ feed=”158″]
În numele plutocrației s-au făcut crime împotriva umanității sute de ani. Iar când marii oligarhi…
În a doua jumătate a secolului al XV-lea, Imperiul Otoman, condus de sultanul Baiazid al…
Deși nu sunt finalizate încă lucrările la exterior și interior, parohia Sfântul Mare Mucenic MINA,…
Ziua de 4 iulie 1848, acest moment marchează începutul unei etape esențiale în Revoluția Română…
Unul dintre paradoxurile antiromânismului din Ardealul teorizat de administrația maghiară în perioada dualismului austro-ungar este…
Gestul lui Nicolae Borgovan, din 2 iulie 1888, la Beiuș, este unul dintre acele momente…
Leave a Comment