libris.ro

Indiferenta autoritatilor de la Bucuresti distruge cea mai veche organizatie romaneasca din Serbia

Indiferenta autoritatilor de la Bucuresti distruge cea mai veche organizatie romaneasca din Serbia

Din cauza promisiunilor neindeplinite ale Departamentului Politici pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni din cadrul MAE, departament ce a fost condus pana de curand de catre actorul Bogdan Stanoevici, ce nu si-a indeplinit promisiunea de a achita datoriile organizatiei, Comunitatea Românilor din Serbia (CRS) a intrat in procesul de dizolvare si disparitia acestei organizatii este iminenta.

Restantele si datoriile acumulate de catre fostul presedinte Ion Cismas cu complicitatea fostului ambasador Macovei si a actualului ambasador al Romaniei la Belgrad, Banu, alaturi de fostul consul general de la Varser, Gabriel Nicola, au provocat executarea silita a organizației si, implicit, au condus la distrugerea si dispariția sa, transmite corespondentul Romanian Global News din Voivodina.

Indiferenta autoritatilor de la Bucuresti distruge cea mai veche organizatie romaneasca din Serbia

Dupa ce statul roman a finantat, timp de 5 ani, intre anii 2005 si 2010, cu peste jumatate de milion de euro Comunitatea Romanilor din Serbia, acesta este acum pe punctul de a pierde atat bunurile organizatiei, dar cat si posibilitatea de a continua cu demersurile privind retrocedarile proprietatilor comunitatii romanesti pe care Serbia ar fi trebuit sa le restituie, asa cum Romania a restituit proprietatile comunitatii sarbesti din Timisoara, titreaza aceeasi sursa.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Iata si comunicatul de pe pagina oficiala al Comunitatii Românilor din Serbia:

„Comunitatea Românilor din Serbia (în continuare CRS), de patru ani de zile funcţionează în blocaj financiar în urma dezastrului lăsat de conducerea precedentă. Eforturile financiare personale, cât şi a conducerii CRS, de a menţine prima organizaţie românească din Serbia, în speranţa găsirii soluţiei ieşirii din acest impas, au depăşit de mult orice limită. Mulţumesc pe această cale tuturor care şi-au dat contribuţia în această perioadă nefastă, în special familiilor lor pentru înţelegere.

Apelurile pentru ajutor de a salva prima organizaţie a românilor din Serbia au fost nenumărate, atât verbale în discuţiile cu înalţi demnitari, cât şi în scris.

De la cele mai înalte nivele posibile am primit promisiuni şi încurajări, precum că CRS nu are voie să dispară din peisajul minoritarului român din Serbia. S-a analizat care ar fi soluţia, care până acuma nu s-a găsit. Patru ani de zile au trecut, nici o promisiune nu s-a realizat sau concretizat.

Aşa blocaţi cum eram, CRS a organizat evenimente, a intervenit acolo unde nu s-au respectat prescripţiile legale, a intervenit acolo unde erau vandalizate inscripţiile bilingve… Sincere mulţumiri celor care ne-au susţinut, dar, din păcate cei care au putut rezolva problema esenţială a CRS, nu au făcut-o.

Deşi blocaţi financiar, am reuşit să reaprindem flacăra în cadrul CRS. Ca rezultat, în urma alegerilor pentru Consiliul Naţional al Minorităţii Naţionale Române suntem a doua forţă din Serbia, şi pe această cale le mulţumesc tuturor românilor care ne-au sprijinit. Dacă aveam 4 ani de funcţionare normală, oare cum era rezultatul?

Sper să nu se mai bată pasul pe loc! Statisticile nu sunt deloc în favoarea noastră. Viitorul românului din Serbia, depinde dacă mult pomenitele “strategii” vor fi puse în practică şi nu vor rămâne la nivel teoretic ca până acuma. Sper că această demisie să trezească interesul pe care îl merită românii din Serbia, astfel să fie în folosul fiecărui român.

Luând în considerare toate cele expuse mai sus, pus într-o situaţie de funcţionare imposibilă timp de patru ani, din cauza dezinteresului a celor care au avut posibilitatea dar şi datoria de a interveni, subsemnatul Stevan Mihailov îmi dau demisia din funcţia de preşedinte al Comunităţii Românilor din Serbia.

La Satu Nou, 27 decembrie 2014

Stevan Mihailov”

Indiferenta autoritatilor de la Bucuresti distruge cea mai veche organizatie romaneasca din Serbia
Indiferenta autoritatilor de la Bucuresti distruge cea mai veche organizatie romaneasca din Serbia

Surse:

[1] expresmagazin.ro

[2] comunitatea-romanilor.org.rs

[3] facebook.com/ComunitateaRomanilorSerbia

[4] ro.wikipedia.org

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info