1902 - Inaugurarea bustului lui Mihai Eminescu de la Dumbraveni, sculptor Oscar Späthe
Anul literar 1902 poate fi numit cu drept cuvânt eminescian. Publicarea operelor complete dupa manuscrisele inedite ale marelui nostru poet, – daruite Academiei Române de domnul Titu Maiorescu – constituie fara indoiala cel mai important eveniment literar din zilele noastre. Si tot in anul aceasta la Dumbraveni, in parcul romantic si plin de privighetori al vechii curti boieresti din mijlocul satului, s-a ridicat un monument nemuritorului Eminescu. Se stie ca marele bard national s-a nascut si-a petrecut anii senini ai copilariei sale in acest frumos colt din tara Moldovei, unde parintele sau a fost un sir de ani administrator al unei parti din domeniul familiei Bals.
Moștenitorul Dumbrăvenilor, domnul Leon Ghica, boier roman cu dragoste de neam, a socotit ca e sfanta sa datorie sa ridice un bust ca semn de pietate fata de acela, care in versuri fara seaman a dat o noua stralucire limbii romanesti, intrupand in cel mai inalt inteles geniul poporului nostru.
In alte tari, unde cultul barbatilor mari ai neamului e traditional, ce entuziasm ar fi starnit o asemenea fapta! La noi in tara insa lumea culta are preocupari multiple si interesul pentru literatura nationala rareori trece hotarele unui articol de reclama gazetareasca.
Cu toate acestea a fost o serbare frumoasa in ziua de 14 iunie, cand s-a dezvelit monumentul. O zi de vara stralucita. Tot satul in straie de sarbatoare si multa lume se adunase de cu zori din imprejurimi si de departe, ca sa asiste la inaugurare. O nota plina de insufletire aducea cu sine tineretul bucovinean, in frunte cu ilustrul folclorist, membru al Academiei, parintele S.Fl. Marian. S-au tinut discursuri patriotice si s-au recitat mai multe ode ocazionale.
Inaltator a fost insa momentul cand corul copiilor de plugari din Dumbraveni, a intonat frumoasa si trista rugaciune a poetului:
„Rugamu-ne indurarilor
Luceafarului marilor…”
Asezat la umbra unor mesteacani, nu departe de casa unde s-a nascut poetul, bustul turnat in bronz, e opera cunoscutului sculptor Oscar Späthe. Pe o parte a piedestalului de granit se citeste: „Aici s-a nascut Eminescu”, iar in fata sunt sapate in litere de aur versurile:
„Neinteles ramane gandul
Ce-ti strabate canturile,
Zboara vesnic, inganandu-l
Valurile, vanturile…”
În ziarul Rampa din 28 ianuarie 1929 a apărut un articol cu titlul Cu dl. Cincinat Pavelescu, despre el și despre alții, semnat de Romulus Dianu. În articol exista și următoarea relatare cu privire la sculptorul Oscar Späthe:
Surse: Calendarul Minervei 1903, wikipedia.org
De ziua jertfei mă închin Purtând în suflet apăsarea Acelui timp mai greu ca marea…
Dintr-o lucrare a istoricului român Vasile Lechințan aflăm niște fapte absolut abominabile care s-au petrecut…
La mulți ani actorului și regizorului Emanuel Petran! Emanuel Petran s-a născut la data de…
Academia Română împlinește 159 de ani de la fondare Academia Română împlinește 159 de ani…
Vorbim de zeci de ani despre depolitizarea sistemului de educație și nu avem nici un…
Din când în când mai descoperim și mici minuni în România. DA, există și maghiari…
Leave a Comment