Istoria inedită a unui bust mai puțin cunoscut al lui Mihai Eminescu

Anul literar 1902 poate fi numit cu drept cuvânt eminescian. Publicarea operelor complete dupa manuscrisele inedite ale marelui nostru poet, – daruite Academiei Române de domnul Titu Maiorescu – constituie fara indoiala cel mai important eveniment literar din zilele noastre. Si tot in anul aceasta la Dumbraveni, in parcul romantic si plin de privighetori al vechii curti boieresti din mijlocul satului, s-a ridicat un monument nemuritorului Eminescu. Se stie ca marele bard national s-a nascut si-a petrecut anii senini ai copilariei sale in acest frumos colt din tara Moldovei, unde parintele sau a fost un sir de ani administrator al unei parti din domeniul familiei Bals.

Moștenitorul Dumbrăvenilor, domnul Leon Ghica, boier roman cu dragoste de neam, a socotit ca e sfanta sa datorie sa ridice un bust ca semn de pietate fata de acela, care in versuri fara seaman a dat o noua stralucire limbii romanesti, intrupand in cel mai inalt inteles geniul poporului nostru.

In alte tari, unde cultul barbatilor mari ai neamului e traditional, ce entuziasm ar fi starnit o asemenea fapta! La noi in tara insa lumea culta are preocupari multiple si interesul pentru literatura nationala rareori trece hotarele unui articol de reclama gazetareasca.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


edituratrei.ro

Cu toate acestea a fost o serbare frumoasa in ziua de 14 iunie, cand s-a dezvelit monumentul. O zi de vara stralucita. Tot satul in straie de sarbatoare si multa lume se adunase de cu zori din imprejurimi si de departe, ca sa asiste la inaugurare. O nota plina de insufletire aducea cu sine tineretul bucovinean, in frunte cu ilustrul folclorist, membru al Academiei, parintele S.Fl. Marian. S-au tinut discursuri patriotice si s-au recitat mai multe ode ocazionale.

Inaltator a fost insa momentul cand corul copiilor de plugari din Dumbraveni, a intonat frumoasa si trista rugaciune a poetului:

“Rugamu-ne indurarilor

Luceafarului marilor…”

Asezat la umbra unor mesteacani, nu departe de casa unde s-a nascut poetul, bustul turnat in bronz, e opera cunoscutului sculptor Oscar Späthe. Pe o parte a piedestalului de granit se citeste: “Aici s-a nascut Eminescu”, iar in fata sunt sapate in litere de aur versurile:

“Neinteles ramane gandul

Ce-ti strabate canturile,

Zboara vesnic, inganandu-l

Valurile, vanturile…”

1902 - Inaugurarea bustului lui Mihai Eminescu de la Dumbraveni, sculptor Oscar Späthe
1902 – Inaugurarea bustului lui Mihai Eminescu de la Dumbraveni, sculptor Oscar Späthe

În ziarul Rampa din 28 ianuarie 1929 a apărut un articol cu titlul Cu dl. Cincinat Pavelescu, despre el și despre alții, semnat de Romulus Dianu. În articol exista și următoarea relatare cu privire la sculptorul Oscar Späthe:

“Cei prezenți la solemnitatea inaugurării monumentului poetului Mihail Eminescu de pe moșia Dumbrăveni a prințului Leon Ghica au rămas neplăcut surprinși de figura acestuia cu obrajii ciupiți ca de vărsat. Excepția o făceau doar invitații gazdei care cunoșteau cum de se realizase o atare bizară fizionomie. Ce se întâmplase? Sculptorul Oscar Spaethe se bucura în pragul secolului al XIX-lea de faima unui bun portretist, căci se număra printre puținii care reușeau să redea satisfăcător trăsăturile personajului cunoscut de el numai cu ajutorul fotografiilor.
Aureolat de acest prestigiu, prințul Leon Ghica i-a comandat în 1899 un bust al lui Mihail Eminescu, pentru un monument ce urma să fie inaugurat la moșia lui din Dumbrăveni, județul Botoșani, cu prilejul comemorării a 10 ani de la moartea poetului. Pentru orientarea în redarea fizionomiei autorului Luceafărului i-a trimis sculptorului câteva fotografii ale unor unchi ai poetului cu care acesta semăna foarte mult.
Sculptorul a lucrat cu sârg la portret, fără a mai face alte investigații documentare personale, dat fiind termenul scurt pentru predarea la timp a sculpturii. Cu o zi înainte de inaugurare s-a deplasat cu bustul la Dumbrăveni, pentru a-l monta personal pe soclu.
Cei câțiva invitați care veniseră cu el de la București să asiste la inaugurare și gazdele au constatat cu stupoare când lucrarea a fost scoasă din lada în care era ambalată, ca Eminescu era redat cu o frumoasă și bogată barbă. La masa de seară, Oscar Spaethe află de la comesenii săi de gafa sa. Îngrozit de spectrul unei mari batjocuri la care va fi expus cert în curând, i-a părăsit imediat și înarmat cu un ciocan și o daltă, de la fierăria conacului, la lumina unui felinar, a dat jos barba, dar cioplind grabnic și nervos câteodată, dalta a pătruns mai adânc decât trebuia marmura. Așa s-au pricopsit botoșănenii cu o statuie a lui Eminescu pe care o priveau cam chiorâș.”

 Surse: Calendarul Minervei 1903, wikipedia.org

1902 - Inaugurarea bustului lui Mihai Eminescu de la Dumbraveni, sculptor Oscar Späthe
1902 – Inaugurarea bustului lui Mihai Eminescu de la Dumbraveni, sculptor Oscar Späthe
Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

La moartea poetului Mihai Eminescu, revista "Familia" a publicat un număr de doliu consacrat în întregime activităţii şi operei sale

lun iun. 15 , 2015
La moartea poetului revista “Familia” care a fost editata prima dată la Pesta, unde a debutat Eminescu, a publicat un număr de doliu consacrat în întregime activităţii şi operei sale, unde naşul său poetic, Iosif Vulcan, în necrologul său scria: EMINESCU A MURIT ! “Naţiunea mea, îmbracă doliu!… Literatura noastră, […]
La moartea poetului Mihai Eminescu, revista "Familia" a publicat un număr de doliu consacrat în întregime activităţii şi operei sale, foto: Mária Berényi

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
libris.ro