libris.ro

In timp ce in Romania etnicii romani sunt amendati de diverse institutii pentru lucruri minore, in Ungaria explodeaza rasismul si xenofobia

In timp ce in Romania etnicii romani sunt amendati de diverse institutii pentru lucruri minore, in Ungaria explodeaza rasismul si xenofobia

Stim cu totii care este situatia actuala din Romania: din cauza diverselor institutii cu specific „internationalist” aparute ca ciupercile dupa ploaie, romanii sunt uneori amendati sau cercetati penal chiar si pentru folosirea „incorect politica” a limbii materne, a DEX-ului romanesc.

Cu totul altfel stau insa lucrurile in tara vecinilor nostri din Ungaria, acolo unde rasismul, xenofobia precum si alte forme de discriminare au ajuns deja la niste cote de-a dreptul alarmante.

In timp ce in Romania etnicii romani sunt amendati de diverse institutii pentru lucruri minore, in Ungaria explodeaza rasismul si xenofobia

Culmea este ca in Romania etnicii romani sunt amendati de catre o institutie CNCD ai carei membri sunt in marea lor majoritate de etnie maghiara, in timp ce in Ungaria romanii sunt ei insusi facuti tigani de catre unguri si insultati in fel si chip fara a exista nici un fel de consecinte de acest fel pentru cetatenii Ungariei.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Cred ca nu ne inselam daca spunem ca romanii sunt singurii din Europa si din lume carora li s-a impus sa-i numeasca institutional „rromi” pe cei carora restul popoarelor lumii le spun in continuare „tigani”, asa cum suna specific in fiecare limba. Mai mult chiar, ironia cea mai mare este ca in limba romana cuvantul „tigan” este aproape identic din punct de vedere fonetic cu omologul sau din multe dintre limbile indo-europene. Cu toate acestea, singurii afectati de legislatia din Romania sunt numai etnicii romani, cetatenii romani de alte etnii putand spune nestingheriti „tigan”, asa cum suna specific in limba lor.

Institutionalizarea apelativului „rom” in Romania este discriminatorie in primul rand pentru etnicii romani. Cetatenii romani de oricare alta etnie decat cea romana pot face referire linistiti la „romi” cu apelativul de „tigani”, asa cum suna el specific in limba lor, fara a se teme de mana lunga si aspra a CNCD-ului. Mai mult, in unele limbi ale minoritatilor etnice din Romania, rostirea cuvantului „tigan” este foarte apropiata de felul cum suna din punct de vedere fonetic cuvantul si in limba romana: cigány ( maghiara), цигански/tiganski (sarba), cigán (slovaca), Cygan (poloneza), цыганский /taganski (rusa), циганин/tigani (bulgara), cikán (ceha), etc

Ungurii extremisti si alti dintre vecinii din jurul tarii noastre care nu iubesc Romania, profita mereu din plin de legislatia antiromaneasca, iar acest lucru este in ultimul timp foarte vizibil. Retelele sociale sau forumurile sunt pline de „opere” antiromanesti, asa cum este si fotografia de mai sus (Foto: http://24.hu), raspandite cu generozitate de catre fel de fel de organizatii extremiste din Ungaria, Bulgaria sau din fostul spatiu sovietic.

Colac peste pupaza, extremistii/teroristii (au fost acuzati de terorism) maghiari din Romania, Szocs Zoltan si Beke Istvan, care planuisera un atentat de Ziua Nationala a Romaniei (Marşul Românilor la Targu Secuiesc), 1 Decembrie, cu intentia vadita de a rani si a pune viata in pericol a romanilor care participau la aceasta manifestare, au fost eliberati din inchisoare!

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info