La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur. Jandarmii maghiari deschid focul asupra mulţimii. Rezultatul: 1 mort, 1 grav rănit.
Iată cum redă presa vremii evenimentul acesta halucinant:
“În Birchiş (comitatul Caraş–Severin) jandarmii împuşcă asupra oamenilor, fiindcă aceştia nu se lăsau capacitaţi să voteze la alegeri pentru candidatul ungur: un mort, un grav rănit.”
Aceste fapte abominabile îndreptate împotriva românilor din plasa Birchiș, comitatul Caraș Severin s-au petrecut în preajma alegerilor parlamentare din Ungaria din anul 1906 care au avut loc între 29 aprilie și 8 mai 1906.

Cu toate aceste crime macabre și acte de teroare înfăptuite de către odioasa administrație ungară, Partidul Național Român din Ungaria și Transilvania a reușit totuși să obțină 14 mandate reprezentând un procent de 3,39% din totalul voturilor exprimate de pe întreg teritoriul Transleithaniei. Transleithania reprezenta de fapt numele oficial al vechiului Regat al Ungariei în cadrul dublei monarhii Austro-Ungaria înființate în 1867. Transleithania (în latină: „Țara de dincolo de Leitha”). Aceste țări constituiau partea sud-estică a Austro-Ungariei și aveau drept capitală regală Budapesta.
Fără aceste crime și metode de teroare îndreptate împotriva nemaghiarilor, reprezentativitatea nemaghiarilor în Parlamentul de la Budapesta ar fi copleșit interesele maghiare. Realitatea era una cruntă, o adevărată utopie: o minoritate agresivă, ungurii, avea pretenția de a stăpâni peste popoare și populații care adunate toate la un loc depășeau cu mult numărul ungurilor.
Incidente de acest fel precum cel înfiorător de la Birchiș nu erau excepția de regulă, ci aceasta era regula pe întreg cuprinsul Transilvaniei și Banatului. Astfel de acte de teroare îndreptate împotriva românilor erau la ordinea zilei începând de după 1867 și ele s-au tot repetat până aproape de anul 1918, când în sfârșit a venit marea eliberare pentru români din acest crunt lagăr al popoarelor, intitulat Imperiul Austro-Ungar.
- În România românii cer în stradă dreptul la învățământ în Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu-Gheorghe - 23 mai 2025
- 17 Mai 1876 – Hristo Botev și cetnicii lui pleacă din București spre Giurgiu pentru a reîncepe răscoala înăbușită între timp de turci - 17 mai 2025
- 17 Mai 1653 – Are loc Bătălia de la Finta, între armata moldoveană condusă de Vasile Lupu şi cea munteană, condusă de Matei Basarab - 17 mai 2025