Categories: Pamflet

Senzational! La recomandarea APCE maghiarii au revendicat autonomia Bashkortostanului!

Boskor / bozgor – un nume etnic adus de pe Volga – acesta este titlul sub care care Vlad Cubreacov isi intitula un articol de pe blogul sau si in care explica originea cuvantului bozgor in limba romana cat si expresia de a „boscorodi” .

Redau pe scurt cateva detalii de pe blogul sau cu referire la acest subiect :

„Boscorodeală” vine în română de la „a boscorodi”, iar „a boscorodi” de la arhaicul „boscor”, care în româna veche însemna literalmente „başkir”, nu „ungur”, cum s-a crezut şi, poate, se mai crede. Başkirii care au convieţuit timp de secole cu strămoşii maghiarilor pe Volga, au avut un aport important la etnogeneza maghiară într-o regiune limitată din arcul intracarpatic, fiind plasaţi de către unguri la marginea spaţiului lor de control politic în epoca medievală. Cu timpul, aceşti başkiri s-au maghiarizat în mare parte şi au fost cunoscuţi mai târziu cu numele de secui. Până ca românii băştinaşi să le spună secui, i-au numit aşa cum se autoidentificau ei: „boşkor” sau „boskor”. Limba primilor başkiri aduşi de strămoşii maghiarilor în zona intracarpatică era ciudată şi neînţeleasă pentru români. De aceea, a boscorodi înseamnă astăzi a vorbi pe neînţeles. Există şi alte cazuri când nume etnice au devenit substantive comune.

Senzational! La recomandarea APCE maghiarii au revendicat autonomia Bashkortostanului!

Partea cu adevarat interesanta vine abia acum : ungurii vor acum  sa revendice  nici mai mult nici mai putin decat Bashkortostanul ! Aceasta este una dintre cele mai mari republici din Federatia Rusa dar este slab populata avand putin peste 4 milioane de locuitori. Ungurii revendica autonomia acestei republici sustinand ca este spatiul de formare ale baskirilor / bozgorilor si daca ungurii tot poarta aceasta titulatura uneori atribuita de catre alte nationalitati pe nedrept considera ei  , cu sens peiorativ , atunci au tot dreptul din lume drept compensatie sa revendice autonomia Bashkortostanului !

Deja o parte din cei mai inversunati sustinatori ai autonomiei Tinutului Secuiesc au hotarat sa renunte la aceasta revendicare afirmand ca atat APCE ( Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei ) cat si autoritatile romane cauta sa-i pacaleasca si sa le dea doar trei judete amarate in inima Romaniei fara potential economic si fara perspective reale de dezvoltare.

In conceptia lor , ungurii au decis ca Bashkortostanul le deschide calea sprea a putea revendica imensitatea stepelor ruse pana la granita cu Mongolia si cu sprijinul APCE vor putea revendica inclusiv muntii Altai. Unii dintre liderii UDMR au spus chiar ca sunt foarte suparati ca li s-a ascuns atata vreme acest adevar istoric pe care il puteau valorifica mai devreme.

PS : acesta este un pamflet si trebuie privit ca atare

http://cubreacov.wordpress.com/2013/03/22/boskorbozgor-un-vechi-nume-etnic-adus-de-pe-volga-i/

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

2 Mai 1864 – Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de stat!

2 Mai 1864 - Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de…

15 ore ago

Un istoric bulgar susține restaurarea Monumentului Eroilor Români de la Smârdan

Presa locală bulgară din Vidin relatează faptul că un istoric local sugerează ca Monumentul Eroilor…

21 de ore ago

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

2 zile ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

3 zile ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

4 zile ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

5 zile ago