Categories: AgriculturaStiri

Semintele traditionale protejate in Transilvania

Mai multe asociatii din Transilvania doresc salvarea soiurilor traditionale de legume specifice Ardealului si incurajeaza taranii din 50 de comune sa cultive astfel de produse. Membrii acestor asociatii vor merge prin satele romanesti, in cautarea semintelor traditionale, seminte care vor fi plantate ulterior in doua gradini experimentale.

Din acele culturi experimentale vor fi oferite gratuit taranilor seminte traditionale, cu conditia ca acestia sa returneze, in urmatorul an, o parte din ele pentru a se putea continua acest ciclu. Poate ca unele soiuri traditionale de legume romanesti nu dau un randament foarte bun dar sunt cu mult mai sanatoase, mai gustoase si mult mai rezistente la boli si daunatori. Un aspect foarte important pe care il uita multi dintre agricultorii din tara noastra este ca soiurile traditionale sunt aclimatizate de mult timp la conditiile climatice din Romania fiind fiabile pentru cultura in aer liber pe cand multe dintre soiurile importante necesita uneori cultivarea in spatii protejate.

Semintele traditionale protejate in Transilvania


Membrii asociatiei Civitas din Cluj si Odorheiu Secuiesc au demarat un proiect ambitios prin care isi propun sa salveze si sa revitalizeze semintele traditionale obtinand si o finantare de 150 000 de euro din fonduri norvegiene.

„O să facem o campanie de informare în 25 de comunităţi şi altele 25, unde o să încercăm să adunăm toate informaţiile, studiile şi seminţele tradiţionale, pe care în următoarea fază o să le plantăm într-o grădină experimentală. De fapt, o să avem două grădini experimentale în cele două regiuni”, a declarat Király Annamária, coordonatorul proiectului în Regiunea Nord-Vest.

Nu putem decat sa felicitam aceasta initiativa care este cu atat mai valoroasa cu cat deja se incearca introducerea pe scara larga a semintelor modificate genetic si de la an la an se face simtita tot mai mult prezenta nociva a unor companii de genul Mosanto si in Romania.

Biodiversitatea este extrem de importanta! Soiurile noastre traditionale s-au adaptat deja de foarte mult timp conditiilor climatice din tara noastra, s-au adaptat la bolile si daunatorii prezenti aici iar pierderea acestor soiuri ne va face vulnerabili sau chiar dependenti de marile corporatii agricole distribuitoare de seminte care pe alte continente au transformat deja multe zone agricole in imense zone cu monoculturi obtinute din seminte modificate genetic.

Surse/Note:

[1] ro.stiri.yahoo.com

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

o zi ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

2 zile ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

3 zile ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

4 zile ago

Fenomenul Seghedin, la fel de cutremurător ca Fenomenul Pitești

În conștiința colectivă recentă a poporului român, Fenomenul Pitești are o mai mare rezonanță decât…

4 zile ago

27 Aprilie 1956 –  Ana Pauker a susținut cu tărie că trebuie să se elibereze pașapoarte tuturor persoanelor care vor să plece în Israel

Din Stenogramele ședintelor Biroului Politic al Secretariatului Comitetului Central al PMR (n.r. Partidul Muncitoresc Român),…

4 zile ago