Dacia

Danezii, descendentii geto-dacilor

„Dacii au emigrat cu familiile
şi cu oamenii lor în Dania şi Norvegia”-Nicolae Olahus,
Arhiepiscopul Strigonului

Multa vreme, pe hartile istorice ale Europei puteai gasi speficicate doua regiuni cu numele de Dacia. Una era in regiunea carpato-danubiano-pontica iar cealalta era acolo unde acum se afla in prezent Danemarca. Insa asta nu-i totul: regii danezi spuneau despre originile lor ca ar fi legate de vechii regi ai Daciei.
Teoriile istorice precum au fost cea din evul mediu atribuita imparatului Carol cel Mare sau mai tarziu cea a renascentistului Enea Silvio Piccolomini si chiar cea a lui Dimitrie Cantemir, domnitorul Moldovei si in acelasi timp istoric, care spuneau ca danezii sunt descendentii dacilor au fost multa vreme considerate controversate si s-a invocat mai degraba o coincidenta de nume si astfel o confuzie despre originea adevarata a danezilor.
Ce se stie clar este faptul ca gotii din Europa de rasarit s-au refugiat din calea navalirii hunilor si au ajuns pana in Scandinavia.

Danezii, descendentii geto-dacilor

Daca acceptam ca de fapt gotii si getii sunt una si aceeasi populatie asta inseamna ca geto-dacii au ajuns pana in Scandinavia.In evul mediu danezii spuneau ca stramosii lor s-au numit initial daci si ca au venit in zona Marii Baltice de la Marea Neagra.
Dupa unii cercetatori  o parte din danezi isi spuneau daci iar cei din tribul iutilor isi spuneau goti (geti).
In anul 1867, in lucrarea sa de referinta intitulata „Zamolxis primus Getarum legislator“, Carolus Lundus (Karl Lund) remarca asemanarea dintre credintele religioase ale vikingilor si ale geto-dacilor, Zamolxis fiind zeul comun. Chiar si in cartea sa se observa o usoara confuzie intre geti si goti ( Ex: Getarum , Gothicum) dar e clar ca prin geti/gotii din Danemarca se face referire la tribul iutilor.

Lupul dacic, care in timp s-a transformat in dragon sau in alte animale fantastice cu care vikingii danezi isi impodobeau corabiile, a ramas un animal important asa cum era si la daci si este prezent si in mitologia nordica. Lupul este prezent atat pe corabiile vikinge, stilizat pe scuturi sau transformat in dragon cat si pe multe alte obiecte. Pana si steagul dacic, dracones, este prezent la vikingii danezi si folosit in lupta, inclusiv in momentul cand iutii, anglii si saxonii vor invada Britania.

O vreme indelungata, regii danezi se auto-intitulau „reges daciae”, pastrand astfel vie memoria ancestrala a originii lor. La 1275, este menţionat un rege danez numit Petrus de Dacia , aflat în fruntea unui… „Colegiu al Daciei”! O baladă normandă afirmă ca normanzii (danezii, stabiliţi în  nord-vestul Franţei) îşi au originea la “mult marele fluviu Dunăre…numiţi Dani, care erau anticii Daci…”
Daca stam sa ne gandim ca Iutii impreuna cu Anglii si Saxonii, navigand pe Marea Nordului au invadat Marea Britanie in secolul IV, absorbind sau distrugand popoarele celtice de acolo si punand bazele civilizatiei anglo-saxone am putea spune ca geto-dacii au descalecat in Marea Britanie de cel putin trei ori:
1) prima data geto-dacii au insotit trupele Imperiului Roman cand acestea stapaneau inca Britania; au ramas dovezi ale trecerii si ale stationarii lor
2) in secolul IV “geto-dacii” din Danemarca, iutii anglii si saxoniii invadeaza si cuceresc o buna parte din Britania
3) invazia recenta a dacilor moderni din Romania, romanii care au invadat inca o data Britania
Sursa/Note:

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

View Comments

Recent Posts

ZILELE REZISTENȚEI. Ediția a 16-a. 18-20 iulie 2025, la Sâmbăta de Sus

Programul manifestărilor din cadrul Zilelor Rezistenței 18-20 iulie 2025, Mănăstirea Sâmbăta de Sus Vineri 18.07:…

21 de ore ago

Experimentul Pitești – realitate ocultată, suferință uitată

Experimentul Pitești nu este doar o pagină întunecată din istoria României, ci una dintre cele…

21 de ore ago

27 Iunie 1944 – Trei români au fost legați de stâlpi și împușcați de către armata horthystă la Sighet, jud Maramureș

O pagină tragică din istoria Maramureșului, uitată și neglijată pe nedrept 27 Iunie 1944 -…

2 zile ago

25 Iunie 1942 – Cum se petrecea colonizarea cu unguri a unei comune din Cluj prin deposedarea de locuințe a românilor

În perioada interbelică comuna Cuzdrioara ( acum în județul Cluj) făcea parte din județul Someș,…

6 zile ago

20 Iunie 1942 – O pagină dramatică din istoria Transilvaniei: uciderea lui Lungu Ioan, un bătrân român de 70 de ani din satul Vânători, Cluj

În anul 2020, istoricul român Vasile Lechințan publica un cutremurător studiu despre atrocitățile petrecute în…

o săptămână ago