RSS
«
»
TwitterFacebookPinterest
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Danezii, descendentii geto-dacilor

Print Friendly, PDF & Email

„Dacii au emigrat cu familiile
şi cu oamenii lor în Dania şi Norvegia”-Nicolae Olahus,
Arhiepiscopul Strigonului

 Multa vreme, pe hartile istorice ale Europei puteai gasi speficicate doua regiuni cu numele de Dacia. Una era in regiunea carpato-danubiano-pontica iar cealalta era acolo unde acum se afla in prezent Danemarca. Insa asta nu-i totul: regii danezi spuneau despre originile lor ca ar fi legate de vechii regi ai Daciei.
Teoriile istorice precum au fost cea din evul mediu atribuita imparatului Carol cel Mare sau mai tarziu cea a renascentistului Enea Silvio Piccolomini si chiar cea a lui Dimitrie Cantemir, domnitorul Moldovei si in acelasi timp istoric, care spuneau ca danezii sunt descendentii dacilor au fost multa vreme considerate controversate si s-a invocat mai degraba o coincidenta de nume si astfel o confuzie despre originea adevarata a danezilor.
Ce se stie clar este faptul ca gotii din Europa de rasarit s-au refugiat din calea navalirii hunilor si au ajuns pana in Scandinavia.

Danezii, descendentii geto-dacilor

Daca acceptam ca de fapt gotii si getii sunt una si aceeasi populatie asta inseamna ca geto-dacii au ajuns pana in Scandinavia.In evul mediu danezii spuneau ca stramosii lor s-au numit initial daci si ca au venit in zona Marii Baltice de la Marea Neagra.
Dupa unii cercetatori  o parte din danezi isi spuneau daci iar cei din tribul iutilor isi spuneau goti (geti).
In anul 1867, in lucrarea sa de referinta intitulata „Zamolxis primus Getarum legislator“, Carolus Lundus (Karl Lund) remarca asemanarea dintre credintele religioase ale vikingilor si ale geto-dacilor, Zamolxis fiind zeul comun. Chiar si in cartea sa se observa o usoara confuzie intre geti si goti ( Ex: Getarum , Gothicum) dar e clar ca prin geti/gotii din Danemarca se face referire la tribul iutilor.

Lupul dacic, care in timp s-a transformat in dragon sau in alte animale fantastice cu care vikingii danezi isi impodobeau corabiile, a ramas un animal important asa cum era si la daci si este prezent si in mitologia nordica. Lupul este prezent atat pe corabiile vikinge, stilizat pe scuturi sau transformat in dragon cat si pe multe alte obiecte. Pana si steagul dacic, dracones, este prezent la vikingii danezi si folosit in lupta, inclusiv in momentul cand iutii, anglii si saxonii vor invada Britania.

O vreme indelungata, regii danezi se auto-intitulau „reges daciae”, pastrand astfel vie memoria ancestrala a originii lor. La 1275, este menţionat un rege danez numit Petrus de Dacia , aflat în fruntea unui… „Colegiu al Daciei”! O baladă normandă afirmă ca normanzii (danezii, stabiliţi în  nord-vestul Franţei) îşi au originea la “mult marele fluviu Dunăre…numiţi Dani, care erau anticii Daci…”
Daca stam sa ne gandim ca Iutii impreuna cu Anglii si Saxonii, navigand pe Marea Nordului au invadat Marea Britanie in secolul IV, absorbind sau distrugand popoarele celtice de acolo si punand bazele civilizatiei anglo-saxone am putea spune ca geto-dacii au descalecat in Marea Britanie de cel putin trei ori:
1) prima data geto-dacii au insotit trupele Imperiului Roman cand acestea stapaneau inca Britania; au ramas dovezi ale trecerii si ale stationarii lor
2) in secolul IV “geto-dacii” din Danemarca, iutii anglii si saxoniii invadeaza si cuceresc o buna parte din Britania
3) invazia recenta a dacilor moderni din Romania, romanii care au invadat inca o data Britania
Sursa/Note:
Susține GLASUL.info, presa independentă, susține adevărul Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22
BANCA TRANSILVANIA
Pentru: Portalul Glasul.info


REVOLUT
IBAN: GB34REVO00997029036608
BIC: REVOGB21

PATREON
patreon.com/glasul


Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta


Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info