Cultural

Ce cred strainii despre Cimitirul Vesel de la Sapanta?

Faima Cimitirului Vesel de la Sapanta a despasit de mult timp hotarele tarii noastre si s-au facut destule reportaje deja care prezinta povestea unui cimitir cu adevarat inedit. Sub titlul Gravestones in Romania share the deceased’s life stories and dirty secrets ( Pietrele de mormant in Romania dezvaluie povesti din viata si secretele murdare ale decedatului) cei de la nydailynews.com ne prezinta analiza catorva dintre crucile pictate si povestile sculptate de pe acestea.

Sculptorul Stan Ion Patras umbla pe străzile din Sapanta, luând notițe despre vecinii săi. Dupa ce acestia au murit, crucile sale colorate le spun povestea adevarata a vietii lor – de la obiceiurile lor de a bea pana la relațiile lor extraconjugale sau alte secrete murdare.

Ce cred strainii despre Cimitirul Vesel de la Sapanta?


Sapanta este un sat mic ascuns în valea de Maramures. Păcatele lor și pasiunile, viața și moartea, au fost sculptate tot pe pietre funerare lor în „Cimitirul Vesel”. Moartea nu este întotdeauna la fel de sumbră pe cât pare. Cel puțin nu în Sapanta. Asta pentru ca trupurile care se odihnesc in acest cimitir românesc ajung sa aiba o altă șansă de a-si spune povestile lor. 

Pietrele funerare din Cimitirul Vesel de la Sapanta, sau „Cimitirul Vesel”, sunt sclipiri scurte din viețile oamenilor imortalizate. Peste 1.000 de cruci albastre de lemn s-au adunat în acest cimitir, fiecare ilustrata cu o imagine plina de culoare strălucitoare și un poem misterios plin de umor. 

Nu are nici un sens sa se ascunda secretele în acest oraș mic din Maramureș, astfel încât viețile oamenilor sunt capturate cinstit în epitafurile lor, fara a se infrumuseta sau cosmetiza adevarul asa cum se întâmplă la multe înmormântări moderne. Defectele trebui sa-l însoțească pe decedat în viața de apoi – chiar dacă avea obiceiul de a bea sau o relație adultera. 



Sursa:

1) http://www.nydailynews.com/news/world/gravestones-romania-share-deceased-life-stories-dirty-secrets-article-1.1429640

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

View Comments

Recent Posts

Primarul din Satu Mare: 14 mai 1970 a însemnat o tragedie pentru orașul nostru, dar în același timp și un moment de renaștere

Marți, 14 mai 2024, la Satu Mare s-a ținut un moment de reculegere pentru victimele…

15 ore ago

Candidatul UDMR la Primăria Carei nu recunoaște limba oficială a României

Candidatul UDMR Carei pentru funcția de primar sfidează comunitatea locală și nu recunoaște limba oficială…

21 de ore ago

14 Mai 1917 – A fost spânzurat de către unguri sublocotenentul Emil Rebreanu pentru că a vrut să treacă în rândul Armatei Române să lupte pentru întregirea neamului

Emil Rebreanu, fratele scriitorului român Liviu Rebreanu, a fost un ofițer român în armata austro-ungară,…

23 de ore ago

13 Mai 1903 – În comuna Șepreuș jandarmii unguri trag la ordin împotriva românilor

13 Mai 1903 - "În Şepreuş (comitatul Arad) erau alegeri pentru un nou primar. Solgăbirăul…

o zi ago

13 mai 1879 – Au fost începute primele măsurători topografice pentru linia de cale ferata Buzău – Mărășești

13 mai 1879 - Au fost începute primele măsurători topografice pentru linia de cale ferata…

2 zile ago

12 Mai 2024 – La Iași avut loc inaugurarea bustului preotului Visarion Puiu

Duminică, 12 mai 2024, de la ora 16.00, la rondul Tătărași Nord din Iași, avut…

2 zile ago