Daca la noi in Romania minoritatile sunt respectate si beneficiaza de multe drepturi pe care nici macar unele tari cu pretentii de mari democratii nu le acorda, in Serbia lucrurile stau cu totul altfel. Fratii nostri romani de pe Valea Timocului sau din alte parti ale Serbiei sunt intimidati, amenintati, impiedicati sa-si vorbeasca limba, sa tina slujbe religioase in limba materna sau sa aiba institutii de invatamant in limba romana.
Paradoxal, cu toate ca sunt mult mai putin minoritari sarbi pe teritoriul Romaniei decat minoritari romani pe teritoriul Serbiei, acestia au deja institutii de invatamant in limba materna in Romania. De curand, in timpul unui meci de baschet intre Partizan si Asesoft , echipe adversare in liga EuroCup, putinii suporteri romani prezenti au afisat un steag al Romaniei. Oamenii din fortele de securitate sarbe i-au fortat pe fanii romani sa indeparteze imediat steagul.
Roman obligat in Serbia sa dea jos steagul Romaniei
Daca guvernantii si ceilalti conducatori ai Romaniei ar face si pentru romanii din afara granitelor cate fac pentru minoritatile de pe teritoriul Romaniei poate ca astfel de situatii nu ar mai fi intalnite. Romanii din Serbia sunt nemultumiti din cauza ca atunci cand Victor Ponta a vizitat Serbia nu a conditionat, asa cum au facut de pilda autoritile de la Budapesta, aderarea la Uniunea Europeana a Serbiei de rezolvarea problemei minoritatilor. Cum e posibil sa nu-l intereseze problema romanilor din Serbia? Romanii de acolo sunt lipsiti de cele mai elementare drepturi. Sarbii din Romania au pana si licee in limba sarba, desi sunt multi mai putini, iar romanii nostri nu au nici macar biserici in limba romana?
,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Nu stiu cati dintre voi ati avut de a face cu adevarata propaganda basista din mediul virtual. Ma refer la acele conturi fie deschise pe nume adevarate sau false, dar active 24 de ore din 24. Mereu active, fie zi sau noapte de te-ai fi gandit ca nu-s oameni sau […]