Nicolae Labis, poetul român care a murit pentru ca milita pentru Unirea Romaniei cu Basarabia

Într-o zi de 2 decembrie, anul 1935, se năștea în Poiana Mărului, Mălini, județul Suceava,  Nicolae Labis, unul dintre cei autentici si sensibili poeti ai literaturii romane. Criticul Eugen Simion l-a supranumit „buzduganul unei generatii”.
Despre Nicolae Labis se spunea ca este un poet cu perspectiva, un poet talentat, in ciuda tineretii sale manifesta o maturitate si o intelegere a lumii cum poate putini ar putea la varsta lui.

Nicolae Labis, poetul roman care a murit pentru ca milita pentru Unirea Romaniei cu Basarabia

Poetul a avut o moarte tragica, care se pare ca s-a produs dupa ce a fost impins de un asasin in fata unui tramvai, dupa cum spune pana si sora sa ca i-ar fi marturisit fratele sau aflat pe patul de spital, inainte sa moara, se datoreaza tocmai dorintei de reunire a celor state romanesti de care au aflat serviciile de securitate.
Nicolae Labis, poetul roman care a murit pentru ca milita pentru Unirea Romaniei cu Basarabia
Nicolae Labis, poetul roman care a murit pentru ca milita pentru Unirea Romaniei cu Basarabia

[one_half]

[/one_half]

Intr-o emisiune difuzata la televiziunea romana pe care o puteti viziona pe link-ul de aici:  ( Moartea lui Nicoale Labis – Documentar), sora si alti cunoscuti sau apropiati ai poetului povestesc evenimente si clipe din viata lui Nicoale Labis dar si motivele pentru care se supecteaza ca moartea poetului ar fi fost de fapt o crima indreptata tocmai impotriva actiunilor unioniste ale poetului.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro
Asa cum sora si alti prieteni ai poetului povestesc, activitatile unioniste ale poetului atrasesera atentia securitatii si a oranduirii comuniste de la acea vreme. Astfel de initiative erau considerate periculoase si oprite din timp de catre sistemul comunist, iar cei identificati puteau sfarsi in inchisori sau in lagare de munca.
 Nicolae Labis, poetul roman care a murit pentru ca milita pentru Unirea Romaniei cu Basarabia
Nicolae Labis, poetul roman care a murit pentru ca milita pentru Unirea Romaniei cu Basarabia
Iata deci ca sistemul comunist din Romania era o piedica pentru actiunile si ideile unioniste ale romanilor. Perioada anilor ’50 a fost cea mai crunta perioada pentru intelectualitatea romaneasca, atunci cazand victime ale comunismului o mare parte dintre cei care faceau parte din elita Romaniei.
Note:

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Modest Kolerov - Transnistria a devenit oficial, din punct de vedere politic si economic, parte a R. Moldova

mie dec. 3 , 2014
Expertul politic, Modest Kolerov, fostul sef al administratiei prezidentiale de la Kremlin, considera ca partidele proruse din Republica Moldova „tradeaza Rusia si prietenii de la Moscova”. Proaspetele alegeri incheiate din Republica Moldova au fost cu siguranta si in atentia admnistratiei prezidentiale de la Kremlin. Ne-o demonstreaza declaratiile recente ale lui […]
Modest Kolerov - Transnistria a devenit oficial, din punct de vedere politic si economic, parte a R. Moldova

Poate vă place și:

libris.ro