Într-o zi de 2 decembrie, anul 1935, se năștea în Poiana Mărului, Mălini, județul Suceava, Nicolae Labis, unul dintre cei autentici si sensibili poeti ai literaturii romane. Criticul Eugen Simion l-a supranumit “buzduganul unei generatii”.
Despre Nicolae Labis se spunea ca este un poet cu perspectiva, un poet talentat, in ciuda tineretii sale manifesta o maturitate si o intelegere a lumii cum poate putini ar putea la varsta lui.
Nicolae Labis, poetul roman care a murit pentru ca milita pentru Unirea Romaniei cu Basarabia
Poetul a avut o moarte tragica, care se pare ca s-a produs dupa ce a fost impins de un asasin in fata unui tramvai, dupa cum spune pana si sora sa ca i-ar fi marturisit fratele sau aflat pe patul de spital, inainte sa moara, se datoreaza tocmai dorintei de reunire a celor state romanesti de care au aflat serviciile de securitate.

Intr-o emisiune difuzata la televiziunea romana pe care o puteti viziona pe link-ul de aici: ( Moartea lui Nicoale Labis – Documentar), sora si alti cunoscuti sau apropiati ai poetului povestesc evenimente si clipe din viata lui Nicoale Labis dar si motivele pentru care se supecteaza ca moartea poetului ar fi fost de fapt o crima indreptata tocmai impotriva actiunilor unioniste ale poetului.
Asa cum sora si alti prieteni ai poetului povestesc, activitatile unioniste ale poetului atrasesera atentia securitatii si a oranduirii comuniste de la acea vreme. Astfel de initiative erau considerate periculoase si oprite din timp de catre sistemul comunist, iar cei identificati puteau sfarsi in inchisori sau in lagare de munca.

Iata deci ca sistemul comunist din Romania era o piedica pentru actiunile si ideile unioniste ale romanilor. Perioada anilor ’50 a fost cea mai crunta perioada pentru intelectualitatea romaneasca, atunci cazand victime ale comunismului o mare parte dintre cei care faceau parte din elita Romaniei.
Note:

RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri
Showing 1-8 of 22 Books
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.