Ce stiau romanii in 1933 despre Stalin? Stalin a fost social democrat!

„A fost odata un biet copilas al carui tata, cizmarul Djugaswili dintr-un cuib indepartat al Georgiei, isi parasi nevasta si copilul. Mama, o croitoreasa, isi sustinu baiatul, pe cat putu, il dadu la o scoala si apoi la un seminar de preoti. Acolo, el invata dogmatica, liturghia, serviciul divin, ramase un primitiv si ura pe Rusi. 
Fu eliminat din seminar si se inscrise la social-democrati, trecu la comunism si redacta foile partidului. Fu arestat de sase ori si dus in Siberia, de unde fugi de sase ori. Deveni teroristul partidului sau, organiza atacuri impotriva filialelor bancare, asupra transporturilor de bani, pe care ii varsa in casa partidului. Pe vremea cand Lenin si Trotzki luptau pentru victoria sistemului sovietic, el nu fu vazut nicaierea; abia dupa ce capatara puterea, se ivi si el.

Ce stiau romanii in 1933 despre Stalin? Stalin a fost social democrat!

Inabusi in sange rascoala compatriotilor din Caucaz – el, georgianul, care avea atata ura pentru Rusi. In zadar fura vorbele din testamentul lui Lenin, in zadar fura dovezile ca nu valoreaza nimic ca teoretician, cultura, ganditor, orator si scriitor – forta sa brutala de organizator invinse.Astazi el e tarul rosu … Stalin.”
Textul de mai sus este reprodus din „Lumea ilustrata, calendar pe anul 1933,anul XL”. Iata ca la momentul anului 1933, romanii il percepeau pe Stalin exact asa cum l-a retinut si istoria ulterior. Practic este o scurta biografie a lui Stalin scrisa intr-un almanah din anii ’30 ai secolului trecut.
Stalin a fost gangster, spargator de banci si social democrat
Stalin a fost gangster, spargator de banci si social democrat
Trei amanunte despre Stalin sunt surprinzatoare:
  1. ura sa pentru rusi
  2. a fost inscris la un seminar teologic
  3. initial nu a fost comunist ci social-democrat!? 

Daca Stalin a fost initial social-democrat atunci de la ce ne putem astepta de la social-democratii din politica romaneasca a zilelor noastre?

Sursa:
[1]„Lumea ilustrata, calendar pe anul 1933,anul XL”

 

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Alanii, intemeietorii orasului Iasi?

vin dec. 5 , 2014
Multi istorici imbratiseaza ideea ca numele orasului Iasi isi are originea in Evul mediu timpuriu, de la poporul alanic al iasilor, dar istoricii protoconisti sustin o cu totul alta teorie. Acestia afirma ca numele orasului provine de la un trib sarmat mult mai vechi: iazigii din antichitate,  menționați de Ovidiu ca […]
Alanii, intemeietorii orasului Iasi?

Poate vă place și:

libris.ro