Alanii, intemeietorii orasului Iasi?

Multi istorici imbratiseaza ideea ca numele orasului Iasi isi are originea in Evul mediu timpuriu, de la poporul alanic al iasilor, dar istoricii protoconisti sustin o cu totul alta teorie. Acestia afirma ca numele orasului provine de la un trib sarmat mult mai vechi: iazigii din antichitate,  menționați de Ovidiu ca “Ipse vides onerata ferox ut ducata „Iasyx”/ Per media Istri plaustra bubulcus aquas” și “„Jazyges” et Colchi Metereaque turba Getaque/ Danubii mediis vix prohibentur aquis”.

Atat iazigii, cat si alanii (dintre care faceau parte iasii) erau doua ramuri din cele trei ale sarmatilor, a treia fiind roxolanii. Alanii (care erau crestinati) au dat in trecut Prutului denumirea de Alanus fluvius iar orasului Iași, Forum Philistinorum (posibil Targul amatorilor de vin).

Alanii, intemeietorii orasului Iasi?

De la aceasta populatie deriva forma la plural “Iașii” sau Târgul Iașilor. De asemenea, Moldova a fost numită si Alania la 1320 in harta lui Giovanni di Carignano. La nord de Danubius(Dunare) sunt inscrise pe harta Dacia si Alania.
Alanii, Iasii, Iazigii
Alanii, Iasii, Iazigii
Alania(Moldova) este marcata deasupra Osta Danubius(Delta Dunarii). Este marcat si HIC CAPUO EU-ROPAE (aici sfarseste Europa). In contextul european, Dacia si Alania aveau o identitate politica clara. Ungaria nu este inca prezenta, ceea ce indica ca Biserica Apostolica din Roma inca nu reusise sa se impuna la vest de Dunare in Panonia.
Alania, Moldova, Dacia
Alania, Moldova, Dacia
Gh. Ghibanescu a aratat în cartea sa ca în 1238, Berke, fratele lui Batu han (conducatorul Hoardei de aur), zdrobeste armata alanilor condusi de Caciar Ogala (langa Marea de Azov)si determina exodul a aproape 10.000 de alani în Moldova. Alanii (iașii) se stabilesc in zona in care va fi menționat orasul Iași.
Dupa aproape 60 de ani, în 1299-1302, majoritatea alanilor parasesc Moldova si trec in Imperiul Bizantin, conform unor date furnizate de bizantinul Nicefor Gregoras. Au mai trecut si alte triburi de alani prin Moldova dar s-au stabilit în final in Ungaria, impreuna cu cumanii. Urmasii alanilor din Caucaz sunt ossetinii.
Alanii, fresca intr-o biserica
Alanii, fresca intr-o biserica
Un alt istoric a aratat că iasians (iașii) au format un popor care a trait printre cumani si care a parasit Caucazul dupa invazia mongola terminata cu batalia de la Kalka; de asemenea a aratat că Jasz este un cuvant împrumutat din Slavona. In limbile sanskrita și hindi, care au origine comuna cu limba sarmatilor, “yash” inseamnă “faimă”.
Alanii, draco
Alanii, draco
O inscriptie astazi pierduta pe o bornă kilometrica romană descoperita în apropiere de Osijek, Croatia în secolul al XVIII-lea menționeaza existenta unui Jassiorum municipium. Numele maghiar al orașului (Jászvásár) inseamna mot-a-mot “Piața (Târgul) jassilor”; numele vechi romanesc, Târgul Ieșilor (si forma alternativă Iașii), ar putea avea aceeasi semnificatie.
Alanii, Iasii, Iazigii
Alanii, Iasii, Iazigii
In Ungaria, iașii au lasat delumirea de Jász unui comitat și mai multor localitati ; pe de alta parte, sarmatii erau arcasi reputati, ori în limba maghiara “ijász” inseamna tocmai “arcaș”, de unde presupunerea ca acest cuvant s-ar trage tot de la iași.
In Cronica lui Nestor orasul apare menționat cu numele Askâi Torg.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Budos Olah luat Ardeal la noi! Rog dat Ardeal imediat la loc!

vin dec. 5 , 2014
Budos Olah luat Ardeal la noi. Lasat pe noi in cucu gol. Doar asta steag ramas pentru acoperit la noi cucu.Noi ajuns de facut nudism de nevoie. Din cauza lui Budos Olah noi taiat toate padurile lu’ Ardeal pentru vazut mai bine pana la Bucuresti. Asta steag la noi e […]
Budos Olah luat Ardeal la noi, rog dat Ardeal imediat la loc!

Poate vă place și:

libris.ro