RSS

Gheorghe Piperea: "Marile bănci …

Tot mai multe dintre …

Deși este un demers nelegal și a…

Dezbinarea românilor …

Monica Macovei se face vinovată …

Printr-o dublă măsură…

Liderii antiromâni ai UDMR din j…

Protestul românilor f…

Taxe inventate pentru colete de …

O problemă foarte gr…

Lia Savonea, noua șefă a CSM: "I…

Desemnată și apoi al…

PNȚCD cere retragerea premiului …

Acordarea acordarea …

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Alanii, intemeietorii orasului Iasi?

Print Friendly, PDF & Email

Multi istorici imbratiseaza ideea ca numele orasului Iasi isi are originea in Evul mediu timpuriu, de la poporul alanic al iasilor, dar istoricii protoconisti sustin o cu totul alta teorie. Acestia afirma ca numele orasului provine de la un trib sarmat mult mai vechi: iazigii din antichitate,  menționați de Ovidiu ca “Ipse vides onerata ferox ut ducata „Iasyx”/ Per media Istri plaustra bubulcus aquas” și “„Jazyges” et Colchi Metereaque turba Getaque/ Danubii mediis vix prohibentur aquis”.

Atat iazigii, cat si alanii (dintre care faceau parte iasii) erau doua ramuri din cele trei ale sarmatilor, a treia fiind roxolanii. Alanii (care erau crestinati) au dat in trecut Prutului denumirea de Alanus fluvius iar orasului Iași, Forum Philistinorum (posibil Targul amatorilor de vin).

Alanii, intemeietorii orasului Iasi?

De la aceasta populatie deriva forma la plural “Iașii” sau Târgul Iașilor. De asemenea, Moldova a fost numită si Alania la 1320 in harta lui Giovanni di Carignano. La nord de Danubius(Dunare) sunt inscrise pe harta Dacia si Alania.
Alanii, Iasii, Iazigii

Alanii, Iasii, Iazigii

Alania(Moldova) este marcata deasupra Osta Danubius(Delta Dunarii). Este marcat si HIC CAPUO EU-ROPAE (aici sfarseste Europa). In contextul european, Dacia si Alania aveau o identitate politica clara. Ungaria nu este inca prezenta, ceea ce indica ca Biserica Apostolica din Roma inca nu reusise sa se impuna la vest de Dunare in Panonia.
Alania, Moldova, Dacia

Alania, Moldova, Dacia

Gh. Ghibanescu a aratat în cartea sa ca în 1238, Berke, fratele lui Batu han (conducatorul Hoardei de aur), zdrobeste armata alanilor condusi de Caciar Ogala (langa Marea de Azov)si determina exodul a aproape 10.000 de alani în Moldova. Alanii (iașii) se stabilesc in zona in care va fi menționat orasul Iași.
Dupa aproape 60 de ani, în 1299-1302, majoritatea alanilor parasesc Moldova si trec in Imperiul Bizantin, conform unor date furnizate de bizantinul Nicefor Gregoras. Au mai trecut si alte triburi de alani prin Moldova dar s-au stabilit în final in Ungaria, impreuna cu cumanii. Urmasii alanilor din Caucaz sunt ossetinii.
Alanii, fresca intr-o biserica

Alanii, fresca intr-o biserica

Un alt istoric a aratat că iasians (iașii) au format un popor care a trait printre cumani si care a parasit Caucazul dupa invazia mongola terminata cu batalia de la Kalka; de asemenea a aratat că Jasz este un cuvant împrumutat din Slavona. In limbile sanskrita și hindi, care au origine comuna cu limba sarmatilor, “yash” inseamnă “faimă”.
Alanii, draco

Alanii, draco

O inscriptie astazi pierduta pe o bornă kilometrica romană descoperita în apropiere de Osijek, Croatia în secolul al XVIII-lea menționeaza existenta unui Jassiorum municipium. Numele maghiar al orașului (Jászvásár) inseamna mot-a-mot “Piața (Târgul) jassilor”; numele vechi romanesc, Târgul Ieșilor (si forma alternativă Iașii), ar putea avea aceeasi semnificatie.
Alanii, Iasii, Iazigii

Alanii, Iasii, Iazigii

In Ungaria, iașii au lasat delumirea de Jász unui comitat și mai multor localitati ; pe de alta parte, sarmatii erau arcasi reputati, ori în limba maghiara “ijász” inseamna tocmai “arcaș”, de unde presupunerea ca acest cuvant s-ar trage tot de la iași.
In Cronica lui Nestor orasul apare menționat cu numele Askâi Torg.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

loading...

Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline