Pasapoartele romanesti, o noua speranta pentru vlahii din Albania

Dupa ce parlamentarii romani au simplificat obtinerea cetateniei romane de catre persoanele cu origini romanesti din statele vecine Romaniei, Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Bulgaria dar si pentru cei din tarile balcanice, pentru cei cunoscuti si sub numele de aromani, macedoromani, istroromani, meglenoromani, saraceni sau vlahi, a inceput sa se intrevada o noua speranta si pentru vlahii din Albania.

Multi dintre vlahii din Albania se gandesc acum sa-si obtina pasaportul romanesc pentru a putea calatori liber in Uniunea Europeana, pentru a putea studia ori chiar pentru a lucra in tarile din UE. Cei care si-au depus cererile pentru obtinerea cetateniei romane sunt de regula persoanele active si cele tinere, cei mai batrani dintre vlahii din Albania manifestand un interes mai scazut fata de aceasta posibilitate.

Pasapoartele romanesti, o noua speranta pentru vlahii din Albania

Perspectivele care se deschid in fata vlahilor din Albania dupa ce au in mana pasaportul romanesc ii fac pe acestia sa creada si sa spere intr-un viitor mai bun de aici incolo. Familiile de vlahi sunt foarte unite si se ajuta intre ele, facand eforturi pentru a-si trimite tinerii la studii in strainatate cu speranta unor locuri de munca bine platite dupa incheierea studiilor.

Sunt cateva conditii minime pentru ca o persoana sa fie eligibila pentru a obtine cetatenia romana printre care un cazier curat, cunostinte de limba romana si de istorie a civilizatiei romanesti.

Pasapoartele romanesti, o noua speranta pentru vlahii din Albania, sursa foto: wikipedia.org

 

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

23 Iulie 1859 – A apărut, la București, prima publicație a Armatei Române, “Observatorul militar, diariu, politicu și scientificu”

La 23 iulie 1859 avea loc nașterea presei militare românești: „Observatorul militar, diariu, politicu și…

3 ore ago

21 Iulie 1551 – Ziua când ungurii, prin Ioan Sigismund Zapolya, cedează stăpânirea Transilvaniei lui Ferdinand de Habsburg

Evenimentul petrecut la 21 iulie 1551, când Isabella a Ungariei și fiul ei, Ioan Sigismund…

2 zile ago

20 Iulie 1896 – A apărut ziarul „Liga ortodoxă”, sub conducerea lui Alexandru Macedonski

Pe 1896 a apărut ziarul „Liga ortodoxă", sub conducerea lui Alexandru Macedonski. Ziarul „Liga Ortodoxă”,…

3 zile ago

20 Iulie – Ziua Aviației Române, sărbătorite pe 20 iulie în România, prilejuită de Sfântul Ilie Tesviteanul, ocrotitorul aviației

Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene se sărbătorește anual pe 20 iulie, în aceeași…

3 zile ago

19 Iulie 1877 – Rușii cereau cu insistență ajutorul României după înfrângerile cu turcii

La data de 19 iulie 1877, Marele Duce Nicolae, comandantul suprem al armatelor rusești, a…

5 zile ago