Pasapoartele romanesti, o noua speranta pentru vlahii din Albania

Dupa ce parlamentarii romani au simplificat obtinerea cetateniei romane de catre persoanele cu origini romanesti din statele vecine Romaniei, Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Bulgaria dar si pentru cei din tarile balcanice, pentru cei cunoscuti si sub numele de aromani, macedoromani, istroromani, meglenoromani, saraceni sau vlahi, a inceput sa se intrevada o noua speranta si pentru vlahii din Albania.

Multi dintre vlahii din Albania se gandesc acum sa-si obtina pasaportul romanesc pentru a putea calatori liber in Uniunea Europeana, pentru a putea studia ori chiar pentru a lucra in tarile din UE. Cei care si-au depus cererile pentru obtinerea cetateniei romane sunt de regula persoanele active si cele tinere, cei mai batrani dintre vlahii din Albania manifestand un interes mai scazut fata de aceasta posibilitate.

Pasapoartele romanesti, o noua speranta pentru vlahii din Albania

Perspectivele care se deschid in fata vlahilor din Albania dupa ce au in mana pasaportul romanesc ii fac pe acestia sa creada si sa spere intr-un viitor mai bun de aici incolo. Familiile de vlahi sunt foarte unite si se ajuta intre ele, facand eforturi pentru a-si trimite tinerii la studii in strainatate cu speranta unor locuri de munca bine platite dupa incheierea studiilor.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Sunt cateva conditii minime pentru ca o persoana sa fie eligibila pentru a obtine cetatenia romana printre care un cazier curat, cunostinte de limba romana si de istorie a civilizatiei romanesti.

Pasapoartele romanesti, o noua speranta pentru vlahii din Albania
Pasapoartele romanesti, o noua speranta pentru vlahii din Albania, sursa foto: wikipedia.org

 

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Cum au ajuns românii din singurii prieteni ai polonezilor, în rolul de "victime de serviciu"

vin dec. 19 , 2014
In luna septembrie a anului 1939, Polonia era atacata de catre Germania lui Hitler si de catre URSS. La acel moment statul polonez a strans tot ce era mai important, bunuri diverse, acte oficiale, rezerva de aur, obiecte de arta, un adevarat tezaur exact cum procedase de fapt si Romania […]
Cum au salvat romanii tezaurul polonez in 1939, sursa foto: goniecmalopolski.pl

Poate vă place și:

libris.ro