libris.ro

„Un cuplu de romani saraci, vorbitori de polona”, o tragicomedie despre goliciunea din vietile noastre

„Un cuplu de romani saraci, vorbitori de polona”, o tragicomedie despre goliciunea din vietile noastre

Dorota Masłowska este o scriitoare si o jurnalista poloneza nascuta in anul 1983. Prima ei piesa de teatru, Dwoje biednych Rumunów mówiących po polsku („Un cuplu de romani saraci, vorbitori de polona”), publicata in anul 2006, a juns sa fie tradusa in mai multe limbi si sa fie apoi transpusa pe scena mai multor teatre din toata lumea.

Piesa a fost transpusa inclusiv pe scenele teatrelor din Romania, fiind regizata de catre Cristian Theodor Popescu la sectia maghiara a Teatrului National din Targu Mures. In esenta, este o tragicomedie spumoasa in care eroii sunt un cuplu de romani intemeiat „ocazional” ce pornesc la drum facand autostopul, pozand in defavorizati ai zeitei Fortuna si dand impresia ca lor li se poate intampla orice lucru neprevazut, de regula cat mai rau cu putinta.

„Un cuplu de romani saraci, vorbitori de polona”, o tragicomedie despre goliciunea din vietile noastre

Este o tragicomedie despre goliciunea din vietile noastre, substituind in acelasi timp stereotipurile etnice neplacute si condimentand atmosfera cu anecdote amuzante care dovedesc de fapt ca lucrurile nu sunt intotdeauna ceea ce par a fi.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


"Un cuplu de romani saraci, vorbitori de polona",Dorota Masłowska
„Un cuplu de romani saraci, vorbitori de polona”,Dorota Masłowska

Am fost surprinsi cand am dat din intamplare peste afisul acestei piese, aflat in pregatire pentru o transpunere pe scena unui teatru din Cehia pentru ziua de 20 decembrie 2014. Iata niste galerii cu imaginile facute pentru realizarea afisului principal al piesei de teatru si cele din timpul repetitiilor:

Chiar daca stim ca este o „actiune culturala”, o piesa de teatru moderna, totusi parca ne cam deranjeaza  ca si-au intrat atat de bine in pielea personajelor si in primul rand de unde a „rasarit” ideea de romani vorbitori de polona? De ce n-o fi ales scriitoarea acestei piese de teatru ca personajele sa fie de o cu totul alta etnie decat cea romana ne ridica anumite semne de intrebare. Doar romanii au cupluri de saraci?

Dar credem ca raspunsul cel mai plauzibil la aceasta intrebare este acela ca daca ar fi ales orice alta etnie pentru personaje s-ar fi starnit niste reactii adverse din partea tarilor respective. Cum ar fi fost daca personajele ar fi fost evrei, rromi, indieni, africani, musulmani, etc? In schimb, pe romani, stie tot globul aproape ca nu are cine sa le apere imaginea.

Cine sa le apere imaginea romanilor? Ponta si Basescu?

Este surprinzatoare reactia negativa si stereotipurile polonezilor legate de romani. Mediul virtual polonez este plin de caricaturi sau tot felul de glume proaste al caror subiect este antiromanismul. Se pare ca polonezii uita ca Romania a fost unica tara din lume care le-a salvat tezaurul de aur din calea germanilor si a rusilor in 1939.Da! Tocmai cei pe care acum polonezii nu-i mai scot din „hoti” si din „idioti” le-au salvat lor tezaurul din calea dusmanilor care le invadasera tara! Se pare ca intr-adevar nici un bine nu ramane niciodata nepedepsit!

"Un cuplu de romani saraci, vorbitori de polona",Dorota Masłowska
„Un cuplu de romani saraci, vorbitori de polona”,Dorota Masłowska

Surse:

[1] divadlopodpalmovkou.cz/pomocne_stranky/repertoar-1/dva_ubohy_rumuni_co_mluvej_polsky

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info