Rusii se gandeau inca din 2012 la scenarii de razboi, doar ca erau intre Romania si Ucraina

Inca din anul 2012 rusii se gandeau la anumite scenarii de razboi dar nu cu Ucraina, ci cu Romania. Chiar daca este vorba doar de niste scenarii pur teoretice, ele fac putina lumina asupra modului in care percep rusii situatia geopolitica actuala si mai ales cum o percepeau in urma cu doi ani.

Pornind de la conflictul diplomatic dintre Romania si Ucraina legat de problema Insulei Serpilor pentru care cele doua tari s-au judecat la Curtea Internationala de Justitie, rusii propun trei scenarii de conflict armat prin care cele doua tari sa-si rezolve diferendele.

Rusii se gandeau inca din 2012 la scenarii de razboi, doar ca erau intre Romania si Ucraina

 Primul scenariu: cel naval – In urma procesului de la Curtea Internationala de Justitie s-a decis ca 79.34% din teritoriul maritim disputat din jurul Insulei Serpilor sa apartina Romaniei, facandu-se astfel delimitarea platoului continental si declarandu-se teritoriul zona economica exclusiva. Interesul Ucrainei nu erar atat de mare pentru Insula Serpilor care nu este altceva decat un petec de pamant, cat pentru posibilele resurse petroliere si de gaze naturale ce reveneau acum in urma acestei decizii Romaniei. Estimarea expertilor asupra rezevelor de petrol din acea zona se ridica undeva la 1,5 miliarde de euro.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Rusii fac apoi o comparatie intre flotele de razboi ale celor doua tari, remarcand plusurile si minusurile de ambele parti. Interesant este ca nu exclud nici “atragerea” Federatiei Ruse in acest conflict.

Al doilea scenariu: Dunarea –  Motivul pentru acest scenariu – disputa teritoriala pentru insulele Maican si Limba. In primul rand rusii remarca faptul ca Romania spre deosebire de Ucraina are o flota care cu toate ca nu are o putere militara majora are in schimba experienta multor ani de navigatie pe canalele Dunarii si a cunoasterii aprofundate a propriului teritoriu.

Al treilea scenariu: Bucovina – Acesta este de fapt si scenariul pe care rusii il considera si cel mai plauzibil. Anexarea Bucovinei de nord si a Basarabiei de catre Romania ar conduce la un conflict armat cu Ucraina. Rusii fac referire la nota trimisa in anul 1993 la Kiev de catre ministrul Afacerilor Externe din Romania prin care declara ilegal tratatul privind regimul frontierei de stat sovieto-roman de 1967, ca mai apoi, in anul 1994, administratia de la Bucuresti sa denunte tratatul.

Rusii mai spun ca din 1994, Romania nu mai recunoaste granitele actuale ale Ucrainei, chiar daca in anul 2003 a semnat un acord de baza privind regimul frontierei de stat romano-ucrainene, acord necesar pentru a deschide calea Romaniei spre NATO si spre UE.Acordul a fost semnat pe 10 ani, adica, pana in anul 2013, cu dreptul de prelungire o data la fiecare cinci ani.

In opinia rusilor, politicienii romani actuali nu mai doresc prelungirea acelui acord pentru a putea denunta tratatul ce prevede regimul frontierei de stat intre Romania si Ucraina si a revendica vechile teritorii romanesti. Se mai face referire de asemenea si la pasapoartele romanesti acordate cetatenilor din Republica Moldova si din Ucraina. Rusiii considera ca mirajul obtinerii unui pasaport care inlesneste calatoria libera in tarile UE si in alte parti ale lumii este destul de mare si pentru cetatenii ucraineni care nu au nici un sentiment de loialitate sau apartenenta pentru Romania.

Este remarcata in Romania lipsa serviciului militar obligatoriu incepand cu anul 2007 iar apoi se face o comparatie intre posibilitatile si starea armatelor celor doua tari si capacitatea acestora de reactie rapida.

Rusii se gandeau inca din 2012 la scenarii de razboi, doar ca erau intre Romania si Ucraina, sursa foto:bessnews.ru
Rusii se gandeau inca din 2012 la scenarii de razboi, doar ca erau intre Romania si Ucraina, sursa foto:bessnews.ru

Sursa:

[1] bessnews.ru/stat/zarub/4266-rumukr

 

 

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Jurnaliştii în şomaj

lun dec. 22 , 2014
Sedinta in redactia unei televiziuni, dupa plecarea lui Basescu. Redactorul sef intreaba redactorii daca sunt stiri de la Cotroceni, daca Primul Ministru a zis ceva de Presedintele Iohannis, redactorii dau din umeri. Nici macar Iohannis nu a certat pe Ponta, ori guvernul? Unde e d-le, Basescu, asta politician, de dimineata […]
Ziaristii in somaj - Jurnaliştii în şomaj

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News