The Economist: Soarta necunoscuta pentru Basarabia ucraineana

Regiunea izolata a Basarabiei ucrainene, care mai este cunoscuta și sub numele de Bugeac, a devenit una dintre cele mai recente zone pentru care cei care urmaresc situația din Ucraina iși fac griji, scrie „The Economist”  intr-un articol intitulat „Basarabia ucraineana – spre regiunea necunoscuta”.

Mai puțin de jumatate dintre cei 570.000 de locuitori ai regiunii sunt ucraineni. Restul sunt bulgari, ruși, moldoveni, gagauzi sau albanezi. Mulți au o parere buna despre Rusia, care le-a dat stramoșilor lor, in urma cu 200 de ani, pamant și libertate. Aproape toata lumea vorbește rusește și mulți se plang ca Ucraina a facut prea puțin pentru ei. Puțini au incredere in guvernul de la Kiev și spera ca „Putin le va rezolva problemele”. Cu toate acestea, in mod paradoxal, deși mulți simpatizeaza cu Rusia, sunt in favoarea menținerii unitații Ucrainei. Potrivit unui ziarist local, citat de The Economist, data fiind eterogenitatea etnica a regiunii, orice declarare a independenței ar duce la faramițarea ei.

The Economist: Soarta necunoscuta pentru Basarabia ucraineana

In toamna, au fost zvonuri ca se pregatește proclamarea unei Republici Populare Basarabene, proruse, dupa modelul republicilor separatiste din regiunea Donbas. Posibilii lideri ar fi fost ofițeri din armata sovietica din Bolgrad, majoritatea etnici bulgari. Totuși, razboiul din Est a temperat entuziasmul pentru separatism. Incendiul tragic din mai, de la Odessa, cand au murit zeci de activiști proruși, a calmat, de asemenea, pornirile de revolta impotriva Kievului. Liderii proruși s-au refugiat, iar politicienii oportuniști au inceput sa sprijine unitatea Ucrainei.

Intrebarea este ce vrea Rusia, scrie The Economist. In numai 200 de ani, in Basarabia s-a schimbat de noua ori stapanirea. Localnicii spun ca vad drone, unele probabil din Transnistria, altele poate manevrate de la bordul navelor rusești ale Flotei Marii Negre, cu baza la Sevastopol. Dar chiar și așa, drapelul ucrainean probabil va mai ramane sa fluture in Basarabia pentru ceva timp, conchide The Economist

The Economist: Soarta necunoscuta pentru Basarabia ucraineana, sursa foto: The Economist

Nota noastra: Basarabia nu a fost niciodata si nici nu o sa fie ucraineana.Ucraina s-a trezit cu niste cadouri nesperate din partea URSS-ului, sub forma unor teritorii care nu au fost niciodata de drept ale Ucrainei. Deznationalizarea salbatica si odioasa facuta de catre sovietici in aceasta regiune prin deportari si prin crime a schimbat drastic raportul demografic din punct de vedere etnic din acest teritoriu dar in memoria si constiinta multora dintre noi, acest pamant ramane pamant romanesc.

Surse:

[1] digi24.ro [2] economist.com

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

View Comments

  • De la bunici, de la invatatori sau profesori batrani dar si din cartile de istorie am aflat si stiut ca Bugeag-ul (Budjak) este pamant romanesc. Numai deportarile si dislocarie fortate de catre rusi au fact ca nr locuitorilor bastinasi, adica romani, sa scada alarmant in perioada 1938- 1946. Nemernicii de rusi i-au inlocuit pe bastinasi cu tot felul de natii aduse de prin alte teritorii, mare parte dintre acestia eliberati din inchisorile rusesti. Despre istoria acestui teritoriu, acum controversat, se poate vorbi ore intregi. Acest teritoriu ESTE PAMANT ROMANESC.

Recent Posts

2 Mai 1864 – Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de stat!

2 Mai 1864 - Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de…

15 ore ago

Un istoric bulgar susține restaurarea Monumentului Eroilor Români de la Smârdan

Presa locală bulgară din Vidin relatează faptul că un istoric local sugerează ca Monumentul Eroilor…

21 de ore ago

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

2 zile ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

3 zile ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

4 zile ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

5 zile ago