libris.ro

The Economist: Soarta necunoscuta pentru Basarabia ucraineana

The Economist: Soarta necunoscuta pentru Basarabia ucraineana

Regiunea izolata a Basarabiei ucrainene, care mai este cunoscuta și sub numele de Bugeac, a devenit una dintre cele mai recente zone pentru care cei care urmaresc situația din Ucraina iși fac griji, scrie „The Economist”  intr-un articol intitulat „Basarabia ucraineana – spre regiunea necunoscuta”.

Mai puțin de jumatate dintre cei 570.000 de locuitori ai regiunii sunt ucraineni. Restul sunt bulgari, ruși, moldoveni, gagauzi sau albanezi. Mulți au o parere buna despre Rusia, care le-a dat stramoșilor lor, in urma cu 200 de ani, pamant și libertate. Aproape toata lumea vorbește rusește și mulți se plang ca Ucraina a facut prea puțin pentru ei. Puțini au incredere in guvernul de la Kiev și spera ca „Putin le va rezolva problemele”. Cu toate acestea, in mod paradoxal, deși mulți simpatizeaza cu Rusia, sunt in favoarea menținerii unitații Ucrainei. Potrivit unui ziarist local, citat de The Economist, data fiind eterogenitatea etnica a regiunii, orice declarare a independenței ar duce la faramițarea ei.

The Economist: Soarta necunoscuta pentru Basarabia ucraineana

In toamna, au fost zvonuri ca se pregatește proclamarea unei Republici Populare Basarabene, proruse, dupa modelul republicilor separatiste din regiunea Donbas. Posibilii lideri ar fi fost ofițeri din armata sovietica din Bolgrad, majoritatea etnici bulgari. Totuși, razboiul din Est a temperat entuziasmul pentru separatism. Incendiul tragic din mai, de la Odessa, cand au murit zeci de activiști proruși, a calmat, de asemenea, pornirile de revolta impotriva Kievului. Liderii proruși s-au refugiat, iar politicienii oportuniști au inceput sa sprijine unitatea Ucrainei.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Intrebarea este ce vrea Rusia, scrie The Economist. In numai 200 de ani, in Basarabia s-a schimbat de noua ori stapanirea. Localnicii spun ca vad drone, unele probabil din Transnistria, altele poate manevrate de la bordul navelor rusești ale Flotei Marii Negre, cu baza la Sevastopol. Dar chiar și așa, drapelul ucrainean probabil va mai ramane sa fluture in Basarabia pentru ceva timp, conchide The Economist

The Economist: Soarta necunoscuta pentru Basarabia ucraineana, sursa foto: The Economist
The Economist: Soarta necunoscuta pentru Basarabia ucraineana, sursa foto: The Economist

Nota noastra: Basarabia nu a fost niciodata si nici nu o sa fie ucraineana.Ucraina s-a trezit cu niste cadouri nesperate din partea URSS-ului, sub forma unor teritorii care nu au fost niciodata de drept ale Ucrainei. Deznationalizarea salbatica si odioasa facuta de catre sovietici in aceasta regiune prin deportari si prin crime a schimbat drastic raportul demografic din punct de vedere etnic din acest teritoriu dar in memoria si constiinta multora dintre noi, acest pamant ramane pamant romanesc.

Surse:

[1] digi24.ro

[2] economist.com

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books
Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki. Amintiri din captivitate

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas

1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info