The Economist: Soarta necunoscuta pentru Basarabia ucraineana

The Economist: Soarta necunoscuta pentru Basarabia ucraineana, sursa foto: The Economist

The Economist: Soarta necunoscuta pentru Basarabia ucraineana, sursa foto: The Economist

Regiunea izolata a Basarabiei ucrainene, care mai este cunoscuta și sub numele de Bugeac, a devenit una dintre cele mai recente zone pentru care cei care urmaresc situația din Ucraina iși fac griji, scrie „The Economist”  intr-un articol intitulat „Basarabia ucraineana – spre regiunea necunoscuta”.

Mai puțin de jumatate dintre cei 570.000 de locuitori ai regiunii sunt ucraineni. Restul sunt bulgari, ruși, moldoveni, gagauzi sau albanezi. Mulți au o parere buna despre Rusia, care le-a dat stramoșilor lor, in urma cu 200 de ani, pamant și libertate. Aproape toata lumea vorbește rusește și mulți se plang ca Ucraina a facut prea puțin pentru ei. Puțini au incredere in guvernul de la Kiev și spera ca „Putin le va rezolva problemele”. Cu toate acestea, in mod paradoxal, deși mulți simpatizeaza cu Rusia, sunt in favoarea menținerii unitații Ucrainei. Potrivit unui ziarist local, citat de The Economist, data fiind eterogenitatea etnica a regiunii, orice declarare a independenței ar duce la faramițarea ei.

The Economist: Soarta necunoscuta pentru Basarabia ucraineana

In toamna, au fost zvonuri ca se pregatește proclamarea unei Republici Populare Basarabene, proruse, dupa modelul republicilor separatiste din regiunea Donbas. Posibilii lideri ar fi fost ofițeri din armata sovietica din Bolgrad, majoritatea etnici bulgari. Totuși, razboiul din Est a temperat entuziasmul pentru separatism. Incendiul tragic din mai, de la Odessa, cand au murit zeci de activiști proruși, a calmat, de asemenea, pornirile de revolta impotriva Kievului. Liderii proruși s-au refugiat, iar politicienii oportuniști au inceput sa sprijine unitatea Ucrainei.

Intrebarea este ce vrea Rusia, scrie The Economist. In numai 200 de ani, in Basarabia s-a schimbat de noua ori stapanirea. Localnicii spun ca vad drone, unele probabil din Transnistria, altele poate manevrate de la bordul navelor rusești ale Flotei Marii Negre, cu baza la Sevastopol. Dar chiar și așa, drapelul ucrainean probabil va mai ramane sa fluture in Basarabia pentru ceva timp, conchide The Economist

The Economist: Soarta necunoscuta pentru Basarabia ucraineana, sursa foto: The Economist
The Economist: Soarta necunoscuta pentru Basarabia ucraineana, sursa foto: The Economist

Nota noastra: Basarabia nu a fost niciodata si nici nu o sa fie ucraineana.Ucraina s-a trezit cu niste cadouri nesperate din partea URSS-ului, sub forma unor teritorii care nu au fost niciodata de drept ale Ucrainei. Deznationalizarea salbatica si odioasa facuta de catre sovietici in aceasta regiune prin deportari si prin crime a schimbat drastic raportul demografic din punct de vedere etnic din acest teritoriu dar in memoria si constiinta multora dintre noi, acest pamant ramane pamant romanesc.

Surse:

[1] digi24.ro

[2] economist.com

1 thought on “The Economist: Soarta necunoscuta pentru Basarabia ucraineana

  1. De la bunici, de la invatatori sau profesori batrani dar si din cartile de istorie am aflat si stiut ca Bugeag-ul (Budjak) este pamant romanesc. Numai deportarile si dislocarie fortate de catre rusi au fact ca nr locuitorilor bastinasi, adica romani, sa scada alarmant in perioada 1938- 1946. Nemernicii de rusi i-au inlocuit pe bastinasi cu tot felul de natii aduse de prin alte teritorii, mare parte dintre acestia eliberati din inchisorile rusesti. Despre istoria acestui teritoriu, acum controversat, se poate vorbi ore intregi. Acest teritoriu ESTE PAMANT ROMANESC.

Lasă un răspuns