“Regii Ungariei si Austriei, Matei Corvin si Carol al VI lea, au organizat pe Mures si pe Dunare, purtand plutit spre Budapesta si Viena, interminabile convoaie de transport cu relicve arheologice ce erau pur si simplu vandalizate din muntii sacri ai geto dacilor. Prin luna septembrie, 1832, arheologul MJ Ackner (1782-1862) a descoperit la Sarmisegetuza cea mai frumoasa, interesanta si extrem de reprezentativa piesa arheologica:
“Victoria Dacica inconjurata de genii”.
Mozaicul purta si ornamente vegetale, cu misterioase semnificatii simbolice, care inconjurau un inscris tainic, ramas pt totdeauna nedescifrat, vezi Hasdeu. Aceasta relicva, atat de pretioasa pt neamul romanesc, a disparut fara nicio urma!
Iata de ce se interesau ungurii de Sarmizegetusa!
Intrebat in epoca, arheologul maghiar E Ballum declarase intr un interviu la Cluj ca el stie unde se afla mozaicul “Victoria Dacica” insa “nu poate divulga secretul din motive politice”.
Dar distrugerile din zona erau parca programate.
Pe la 1840, blocuri din piatra intariturilor durate de strabunii nostri, aruncate de a valma cu statui distruse prin sfaramare, erau folosite fara niciun scrupul la construirea soselelor, a podurilor si a terasamentelor de cale ferata din zona.
Toate astea l au facut pe Gheorghe Baritiu, ca n 1882, la un congres tinut de ASTRA la Sibiu, sa izbucneasca in plin public intr un plans zbuciumat si zguduitor la marturisirea celor doua mari nereusite ale asociatiei: salvarea Sarmisegetuzei si deschiderea unei universitati romanesti in Ardeal.”
Sursa:
[1] Silviu Dragomir, “Istorii neelucidate”, “unde este Kogaeonon, muntele sacru al geto dacilor”, p149, 2007.
[2] facebook.com/cristina.saillard