Ardelenismul promovat de Budapesta merge mana in mana cu moldovenismul promovat de Moscova

Noi am repetat acest lucru de nenumarate ori: ardelenismul promovat de Budapesta merge mana in mana cu moldovenismul promovat de Moscova. La inceput de an nou, Alexandru-Arthur Filimon a publicat un articol intitulat „Spune-mi cu cine te însoțești ca să-ți spun cine ești”  in care prezinta legatura de iubire platonica dintre „patriotul romin” Csibi Barna si „patriotul moldovan”, Nicolae Pascaru.

Nu, nu am facut nici o greseala gramaticala ci doar am citat din Nicolae Pascaru, cel care il numeste pe extremistul Csibi Barna: “prietenul meu, patriotul romin Csibi Barna”. La asa “patriot romin”, asa “patriot moldovan”. Cine se aseamana se aduna.

Ardelenismul promovat de Budapesta merge mana in mana cu moldovenismul promovat de Moscova

„Patrioții maldavani” din Republica Moldova au prieteni, buni prieteni… Cunoști un om și după anturajul său. Unul din „patrioții patriei moldave” îl are ca prieten de suflet pe extremistul Csibi Barna.

Acum, că ne-am lămurit cine sunt prietenii „patrioților” din Republica Moldova să mergem mai departe. Ce mai fac acești „patrioți”? Au promovat cu entuziasm un „cântec” cu un element melodic imprumutat dintr-un cântec… din regiunea Munteniei! Tocmai din Muntenia… Vă imaginați?

Este vorba despre o trupă „moldovană” obscură ce cantă pe la nunți piesele „Lume, lume…” si „Moldovenii care Plîng”. Elementul melodic imprumutat, este o porțiune din cântecul lăutăresc al regretatului Grigoraș Dinicu, muzician bucurestean, care la rându-i, l-a preluat de la un lăutar bătrân tot din București. „Patrioții”, se mândrec precum că piesa ar fi pur moldovenească. Cântecul este în special cunoscut datorită artistei Maria Tănase, ascultați ambele piese iar în cea „patriotică” veți găsi elementul în cauză săltat de la „romini”:

Tocmai din motivul ca suntem din Moldova intelegem poate mai bine parsivenia “transilvanismului” sau “ardelenismului” care nu este altceva decat o strategie de indobitocire similara “moldovenismului” cu care rusii au incercat sa-i indobitoceasca pe mancurtii din Moldova.

Asa cum moldovenismul a fost sustinut de catre autoritatile sovietice din URSS si mai nou de catre rusi si ucraineni, cu scopul de a promova “deosebirea” si despartirea culturala, politica si spirituala dintre romanii de pe cele doua maluri ale Prutului, asa si transilvanismul / ardelenismul este sustinut de catre autoritatile de la Budapesta tot cu acelasi scop.

Ardelenistii prieteni cu moldovenistii lui Renato Usatii

 Sursa:

[1] vox.publika.md

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Școala Brâncovenească te invită luni, 3 Iunie, Casa de Cultură la conferința “Riscuri pentru sănătatea mintală la nouă generație”

“Aceasta este drama cea mare a copilului sau a tânărului culturii mediatice: discrepanţa uriaşă dintre…

5 ore ago

2 Mai 1864 – Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de stat!

2 Mai 1864 - Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de…

5 zile ago

Un istoric bulgar susține restaurarea Monumentului Eroilor Români de la Smârdan

Presa locală bulgară din Vidin relatează faptul că un istoric local sugerează ca Monumentul Eroilor…

6 zile ago

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

o săptămână ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

o săptămână ago