UNIREA, LA ANUL!

”La râul Babilonului, acolo am şezut şi am plâns, când ne-am adus aminte de Sion. În sălcii, în mijlocul lor, am atârnat harpele noastre. Că acolo cei ce ne-au robit pe noi ne-au cerut nouă cântare, zicând: “Cântaţi-ne nouă din cântările Sionului!” Cum să cântăm cântarea Domnului în pământ străin? De te voi uita, Ierusalime, uitată să fie dreapta mea! Să se lipească limba mea de grumazul meu, de nu-mi voi aduce aminte de tine, de nu voi pune înainte Ierusalimul, ca început al bucuriei mele”.

Psalmul 136 : 1-6

La anul, la Ierusalim!” – aceasta este formula pascală de salut și de răspuns, de veacuri, a evreilor din toată lumea, încă din epoca robiei babiloniene până astăzi. Această expresie a servit drept idee-forță, drept obiectiv și Program național, drept crez neclintit și ideal de refacere a Patriei, a căminului unui neam întreg. Niciun evreu, niciodată, de nicăieri, nu a obosit să spună, de-a lungul miilor de ani, simplu, senin și hotărât: ”La anul, la Ierusalim!”.

Formula pascală de salut a evreilor, această paradigmă simplă și sublimă, a creat și menținut an de an, secol de secol, un orizont de visare și de așteptare imens, fiind unul dintre secretele la vedere ale unității și solidarității lor de neam. Nu cunosc o altă expresie atât de simplă și cu o forță mai mare de coagulare a energiilor etnice și de ordonare a lor pentru atingerea unui scop nobil și legitim. Acest exemplu de voință, hotărâre, optimism și perseverență este unul bun de luat în seamă de orice alt neam.

UNIREA, LA ANUL!

Noi, românii, care păstrăm vie aspirația firească de refacere a unității noastre naționale distruse, suntem pe deplin îndreptățiți la o însușire a lecției evreiești de optimism și perseverență, de voință de a fi împreună, în vatra etnică întreagă. Transpusă românește, de către români și pentru români, formula evreiască de salut ar fi: UNIREA, LA ANUL! Și știu că nu vom obosi niciodată să o repetăm până în ziua și anul rânduite de Dumnezeu ca să o vedem împlinită, ca început al bucuriei noastre. Bucuria ieșirii pentru totdeauna din robia Babilonului roșu. Bucuria revenirii ACASĂ!

UNIREA, LA ANUL!

Chișinău, 1 Decembrie 2014

UNIREA, LA ANUL!, sursa foto: cubreacov.wordpress.com

Sursa:

[1] cubreacov.wordpress.com

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment
Share
Published by
Glasul.info

Recent Posts

2 Mai 1864 – Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de stat!

2 Mai 1864 - Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de…

3 zile ago

Un istoric bulgar susține restaurarea Monumentului Eroilor Români de la Smârdan

Presa locală bulgară din Vidin relatează faptul că un istoric local sugerează ca Monumentul Eroilor…

3 zile ago

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

5 zile ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

5 zile ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

6 zile ago