Tribalia (sau Craina sau Timocul): acest neologism recent, inspirat de numele unui trib geto-dac din Antichitate, Tribalii, denumește teritoriul aflat la sud de Dunăre între râurile Yantra din Bulgaria și Morava din Serbia.Locuit de românii timoceni, nu a făcut niciodată parte din România, ci doar, în mod trecător, din Banatul de Severin în secolul al XIII-lea, când acesta era vasal al Ungariei, și din Țara Românească în secolul al XIV-lea când s-a aflat temporar sub ascultarea voievozilor români Vladislav Vlaicu și Radu I.
Timocul sau Valea Timocului este un tinut aflat în sudul Dunarii (în estul Serbiei şi nord-vestul Bulgariei), de-a lungul văii râului Timoc şi în zonele montane limitrofe si cuprinde judeţele sârbeşti Branicevo, Morava de Est, Bor şi Zaječar, precum şi regiunea bulgară Vidin.Tinutul mai este numit si Tribalia ,după o ramură a dacilor din antichitate,Tribalii, care au trăit în nord-vestul Bulgariei în zona Plevnei de azi. Au fost pomeniti inca din antichitate de Strabo, Diodor si atestati aici încă din sec. VII-III î. Hr .
Ştefan din Bizanţ spune ca ar fi fost de neam iliric. Istoricii antici au consemnat ca Tribalii aveau un stat propriu şi ca l-au ranit într-o bătălie pe insusi regele Filip al II–lea al Macedoniei, tatal lui Alexandru Macedon si i-au distrus armata.
,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Pe internet circulă un material despre cum poţi lua în stăpânire o ţară. Ce faci cu poporul care o locuieşte?. …”Scriitorul sârb Milorad Pavič în romanul lexicon “Dicţionarul khazar”, avertizează asupra celei mai teribile arme de distrugere a unui popor. Este vorba de cea mai primejdioasă realitate cu care s-ar […]