fbpx

RSS

Se trezesc românii? Se cere retr…

Românii care au vizi…

Comentariul zilei de 24 ianuarie…

Unul dintre cele mai…

Alianța pentru Unirea Românilor …

Alianța pentru Unire…

La 26 ianuarie 1699 era semnat T…

După învingerea otom…

Dansează Ursul Românesc, de pest…

"Dansează Ursul Româ…

Am avut dreptate! PSD împins de …

Cu guvernarea libera…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Nichifor Crainic despre relatia dintre romani si bulgari

Print Friendly, PDF & Email

Vecini de veacuri, coborand din obarsii diametral opuse, dar inchinandu-ne in acelasi fel aceluiasi Dumnezeu, facand uneori istorie impreuna, dar purtand indelung cicatricele acelorasi calamitati epocale, Romanii si Bulgarii s-au instrainat unii de altii numai in ultimele decenii din pricini cari totdeauna i-au depasit. Aceasta inasprire chiondorasa dintre cele doua maluri ale Dunarii, de data recenta, care contrazice o fratie spirituala milenara, apare odata cu ivirea marilor impérialisme, care fac, rand pe rand, zamibre Constantinopolului, seducatoarea cetate de pe Bosfor, unde se incruciseaza drumurile continentelor.

Nichifor Crainic despre relatia dintre romani si bulgari

Dupa caderea Turcilor, niciuna din Puterile europene n-a putut sa domine singura intreaga Peninsula balcanica, dar fiecare si-a ales cate-o victima printre popoarele noastre, asmutindu-ne pe unii impotriva celorlalti si transformand in clocot infernal comunitatea de spirit in care a trait aceasta lume ortodoxa dintre Mediterana, Adriatica, Marea Neagra si Carpati. Vremea contimporana nu mai cunoaste buna vecinatate intre noi, ci panda inviersunata la graniti.

Aceasta inveninare imensa, aceasta rebarbarizare a lumii ortodoxe, devenita “lumea balcanica”, de care s-a ras cu atata muscatoare necrutare in Occident, e opera exclusiva a imperialismelor europene, carora le-a placut sa ne sfasiem intre noi ca ele sa poata stapani Bosforul.

Astfel se face ca Romanii si Bulgarii, geografic lipiti unii de altii, traiesc pe planul spiritual la distanta unei desavarsite ignorante reciproce. Fasia Michida a Dunarii a devenit, parca, mai lata decat Oceanul.”

– Nichifor Crainic

Sursa: Asen Mihailov Markov

Prietenia romano bulgara. Nichifor Crainic despre relatia dintre romani si bulgari

Prietenia romano bulgara. Nichifor Crainic despre relatia dintre romani si bulgari


Comentarii

comentarii

libris.ro
Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta
piatraonline.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Comodo SSL