20 Martie 1919: Consiliul Dirige…

Observând cum se pre…

Ceremonial militar și religios o…

Duminică, 17 martie …

George Mioc: "PLUS-ul domnului C…

" Spre deosebire de …

Buna Vestire la Valea Zălanului …

" Buna Vestire la Va…

Iohannis continuă să dezbine rom…

Câți români s-au pre…

Nem Autonomia! Proiectul celor d…

Două dintre comisiil…

INCALIFICABIL! Primar amendat pe…

Să auzi că în Români…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

România s-a născut la Iaşi

Print Friendly, PDF & Email

Proclamatie:România s-a născut la Iaşi

Vointa si curajul iesenilor de a realiza Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca trebuie recunoscute de intreaga natiune romana drept un exemplu de solidaritate si sacrificiu, de afirmare a constiintei nationale. Unirea de la 24 ianuarie 1859 a dovedit intregii lumi ca impreuna suntem un popor demn si respectat.

Este unanim apreciat rolul pe care l-a avut elita societatii din Moldova, in special cea de la Iasi in constituirea premiselor fauririi statului modern roman. Acest rol trebuie sa aiba o recunoastere publica si oficiala din partea autoritatilor nationale.

România s-a născut la Iaşi

Iesenii de astazi au obligatia de suflet de a perpetua curajul si unitatea inaintasilor de la 1859, au obligatia de a reda romanilor o sarbatoare fundamentala a acestei natiuni.

Curajul si vointa unei natiuni nu au contat niciodata mai mult ca pe 24 ianuarie 1859. Hotararea iesenilor, ca Alexandru Ioan Cuza sa devina domn, a devenit vointa unui popor. Iesenii au fost impreuna atunci, impreuna trebuie sa fim si astazi.

Sacrificandu-si capitala, moldovenii au dat romanilor o tara. Au adus bucurie si speranta in inimile romanilor din Transilvania, Basarabia si Bucovina aflati inca la acea vreme sub stapanire straina. Alaturi de fratii lor munteni au dat romanilor un singur domnitor, au dat romanilor un nou destin, de popor unitar, care sa ia fraiele istoriei in propriile maini si sa faca mai apoi pasii firesti spre independenta si spre Marea Unire.

Pe 24 ianuarie ne amintim că “România s-a născut la Iaşi”, apoi uităm de acest oraş pînă la următoarea aniversare a micii uniri. Povestea se repetă an de an.

De oraşul Iaşi sunt legate trei momente cheie din istoria noastră – 1600, 1859 şi 1916 – 1918.

Iaşul – numit cîndva “Florenţa României” – a fost capitală de ţară aproape 300 de ani. De la Iaşi a plecat ideea unirii de la 1859, chiar dacă politicienii ieşeni ştiau că printre consecinţe se numără şi cedarea statutului de capitală. Au fost şi intelectuali care s-au opus unirii principatelor. Apoi Iaşul avea să redevină „capitală a rezistenţei pînă la capăt” în perioada 1916-1918.  România s-a refugiat la Iaşi în timpul primului război mondial şi a supravieţuit prin acest oraş.

Sunt multe evenimente istorice legate de numele oraşului Iaşi. Cele mai importante sunt scoase în evidenţă de istoricii Ion Agrigoroaei, Gheorghe Iacob şi Adrian Cioflâncă. Un reportaj de  Relu Tabără, Loredan Baiardi, Gabriela Baiardi.

România s-a născut la Iaşi, sursa imagine: Curierul de Iasi

România s-a născut la Iaşi, sursa imagine: Curierul de Iasi

Sursa:

[1] tvr3.tvr.ro

[2] facebook.com/curierul

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

loading...

Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Transport GRATUIT la peste 50 lei! -50% la 2.000 de titluri