libris.ro

România s-a născut la Iaşi

România s-a născut la Iaşi

Proclamatie:România s-a născut la Iaşi

Vointa si curajul iesenilor de a realiza Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca trebuie recunoscute de intreaga natiune romana drept un exemplu de solidaritate si sacrificiu, de afirmare a constiintei nationale. Unirea de la 24 ianuarie 1859 a dovedit intregii lumi ca impreuna suntem un popor demn si respectat.

Este unanim apreciat rolul pe care l-a avut elita societatii din Moldova, in special cea de la Iasi in constituirea premiselor fauririi statului modern roman. Acest rol trebuie sa aiba o recunoastere publica si oficiala din partea autoritatilor nationale.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


România s-a născut la Iaşi

Iesenii de astazi au obligatia de suflet de a perpetua curajul si unitatea inaintasilor de la 1859, au obligatia de a reda romanilor o sarbatoare fundamentala a acestei natiuni.

Curajul si vointa unei natiuni nu au contat niciodata mai mult ca pe 24 ianuarie 1859. Hotararea iesenilor, ca Alexandru Ioan Cuza sa devina domn, a devenit vointa unui popor. Iesenii au fost impreuna atunci, impreuna trebuie sa fim si astazi.

Sacrificandu-si capitala, moldovenii au dat romanilor o tara. Au adus bucurie si speranta in inimile romanilor din Transilvania, Basarabia si Bucovina aflati inca la acea vreme sub stapanire straina. Alaturi de fratii lor munteni au dat romanilor un singur domnitor, au dat romanilor un nou destin, de popor unitar, care sa ia fraiele istoriei in propriile maini si sa faca mai apoi pasii firesti spre independenta si spre Marea Unire.

Pe 24 ianuarie ne amintim că „România s-a născut la Iaşi”, apoi uităm de acest oraş pînă la următoarea aniversare a micii uniri. Povestea se repetă an de an.

De oraşul Iaşi sunt legate trei momente cheie din istoria noastră – 1600, 1859 şi 1916 – 1918.

Iaşul – numit cîndva „Florenţa României” – a fost capitală de ţară aproape 300 de ani. De la Iaşi a plecat ideea unirii de la 1859, chiar dacă politicienii ieşeni ştiau că printre consecinţe se numără şi cedarea statutului de capitală. Au fost şi intelectuali care s-au opus unirii principatelor. Apoi Iaşul avea să redevină „capitală a rezistenţei pînă la capăt” în perioada 1916-1918.  România s-a refugiat la Iaşi în timpul primului război mondial şi a supravieţuit prin acest oraş.

Sunt multe evenimente istorice legate de numele oraşului Iaşi. Cele mai importante sunt scoase în evidenţă de istoricii Ion Agrigoroaei, Gheorghe Iacob şi Adrian Cioflâncă. Un reportaj de  Relu Tabără, Loredan Baiardi, Gabriela Baiardi.

România s-a născut la Iaşi, sursa imagine: Curierul de Iasi
România s-a născut la Iaşi, sursa imagine: Curierul de Iasi

Sursa:

[1] tvr3.tvr.ro

[2] facebook.com/curierul

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info