În perioada 28-30 ianuarie 2015, la Budapesta vor fi organizate evenimente culturale dedicate lui Paul Celan, realizate în colaborare de Institutul Goethe, Institutul Francez, Institutul Cultural Român Budapesta, Institutul Cultural Israelian, Şcoala Normală Superioară de la Paris şi Colegiul „Eötvös József” de la Budapesta.
Pe parcursul a trei zile vor avea loc vernisajul expoziţiei de artă „Eingejännert – Paul şi Gisèle Celan”, o masă rotundă, o prelegere urmată de discuţii cu studenţii şi proiecţia documentarului artistic „Duo pentru Paoloncel şi Petronom”, regizat în 1994 de Alexandru Solomon.
Institutul Cultural Român Budapesta participă la manifestările dedicate lui Paul Celan
Vineri, 30 ianuarie 2015, de la ora 12.30, Institutul Cultural Român Budapesta prezintă în sala de conferinţe a Colegiului „Eötvös József” din Budapesta documentarul artistic „Duo pentru Paoloncel şi Petronom”. Filmul redă întâlnirea şi prietenia dintre Paul Celan şi Petre Solomon, parafată în perioada „bucureşteană” a lui Celan (1945-1947).
Prima consemnare a numelui Paul Celan (pseudonimul lui Paul Peisah Antschel, născut la Cernăuţi, la 23 noiembrie 1920) apare în 2 mai 1947, la Bucureşti, când săptămânalul „Contemporanul” publica în traducerea românească a lui Petre Solomon poemul „Tangoul morţii”, a cărui versiune originală în limba germană avea să vadă pentru prima dată lumina tiparului la Viena, în 1948.
Proiecţia filmului va avea loc în încheierea prelegerii dedicate lui Paul Celan de către Bertrand Badiou, cercetător în cadrul secţiei „Paul Celan” a Departamentului Literatură şi Limbi Străine a „Şcolii Normale Superioare” (ENS) de la Paris. Gazda evenimentului, Colegiul „Eötvös József” de la Budapesta are ca rol actual sprijinirea celor mai performanţi studenţi ai facultăţilor de Filologie, Sociologie, Ştiinţă şi Tehnologia Informaţiei din Ungaria.
„Un documentar care conţine istorie, istorie literară, vorbeşte despre fascism şi stalinism, despre suprarealism, miracolul poeziei, cel al prieteniei. Un film plin de viaţă, inteligent, cu o mare expresivitate vizuală.” Eugenia Vodă – „România Literară”
,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Proclamatie:România s-a născut la Iaşi Vointa si curajul iesenilor de a realiza Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca trebuie recunoscute de intreaga natiune romana drept un exemplu de solidaritate si sacrificiu, de afirmare a constiintei nationale. Unirea de la 24 ianuarie 1859 a dovedit intregii lumi ca impreuna suntem un popor […]