RSS
«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Institutul Cultural Român Budapesta participă la manifestările dedicate lui Paul Celan

Print Friendly, PDF & Email

În perioada 28-30 ianuarie 2015, la Budapesta vor fi organizate evenimente culturale dedicate lui Paul Celan, realizate în colaborare de Institutul Goethe, Institutul Francez, Institutul Cultural Român Budapesta, Institutul Cultural Israelian, Şcoala Normală Superioară de la Paris şi Colegiul „Eötvös József” de la Budapesta.

Pe parcursul a trei zile vor avea loc vernisajul expoziţiei de artă „Eingejännert – Paul şi Gisèle Celan”, o masă rotundă, o prelegere urmată de discuţii cu studenţii şi proiecţia documentarului artistic „Duo pentru Paoloncel şi Petronom”, regizat în 1994 de Alexandru Solomon.

Institutul Cultural Român Budapesta participă la manifestările dedicate lui Paul Celan

Vineri, 30 ianuarie 2015, de la ora 12.30, Institutul Cultural Român Budapesta prezintă în sala de conferinţe a Colegiului „Eötvös József” din Budapesta documentarul artistic „Duo pentru Paoloncel şi Petronom”. Filmul redă întâlnirea şi prietenia dintre Paul Celan şi Petre Solomon, parafată în perioada „bucureşteană” a lui Celan (1945-1947).

Prima consemnare a numelui Paul Celan (pseudonimul lui Paul Peisah Antschel, născut la Cernăuţi, la 23 noiembrie 1920) apare în 2 mai 1947, la Bucureşti, când săptămânalul „Contemporanul” publica în traducerea românească a lui Petre Solomon poemul „Tangoul morţii”, a cărui versiune originală în limba germană avea să vadă pentru prima dată lumina tiparului la Viena, în 1948.

Proiecţia  filmului va avea loc în încheierea prelegerii dedicate lui Paul Celan de către Bertrand Badiou, cercetător în cadrul secţiei „Paul Celan” a Departamentului Literatură şi Limbi Străine a „Şcolii Normale Superioare” (ENS) de la Paris. Gazda evenimentului, Colegiul „Eötvös József” de la Budapesta are ca rol actual sprijinirea celor mai performanţi studenţi ai facultăţilor de Filologie, Sociologie, Ştiinţă şi Tehnologia Informaţiei din Ungaria.

 

„Un documentar care conţine istorie, istorie literară, vorbeşte despre fascism şi stalinism, despre suprarealism, miracolul poeziei, cel al prieteniei. Un film plin de viaţă, inteligent, cu o mare expresivitate vizuală.”
Eugenia Vodă – „România Literară”

Institutul Cultural Român Budapesta participă la manifestările dedicate lui Paul Celan, sursa imagine: icr.ro/budapesta

Institutul Cultural Român Budapesta participă la manifestările dedicate lui Paul Celan, sursa imagine: icr.ro/budapesta

Sursa:

[1] icr.ro/budapesta

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

loading...

Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline