Iliescu explică, într-un interviu pentru Digi24, că „noi am privit cu atenție și cu deschidere, cu înțelegere, cu prietenie mișcarea de desprindere a Moldovei de complexul sovietic și de dezvoltare ca entitate de sine stătătoare”, deși recunoaște că Republica Moldova nu este teritoriu străin, în condițiile în care Parlamentul de la București, legitim ales, condamnase Pactul Ribentropp-Molotov.
Fostul președinte mai spune că „o atitudine din aceasta de integrare a Moldovei era privită în plan internațional ca o tendință a României de a acapara teritorii străine”, deși nu specifică cine ar fi privit astfel unirea și care ar fi fost consecințele.
Iliescu este de părere că modelul german nu se putea aplica pentru că „nu RFG-ul a înghițit RDG-ul. RDG-ul a aderat la Germania”, iar unirea era o „poziție ostilă față de mișcarea moldovenilor, care se desprindeau de Imperiul Rus și care proclamau independența țării”.

Sursa:
[1] infoprut.ro- 2 iulie 1888 – La Beiuș elevul Nicolae Borgovan, ajutat de câțiva intelectuali și meseriași români, rupse flamura ungurească de pe liceu, înlocuind-o cu tricolor românesc - 3 iulie 2025
- 2 Iulie – T𝐫𝐞𝐜𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐢𝐧 𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞 𝐢̂𝐧 𝐯𝐞𝐬̦𝐧𝐢𝐜𝐢𝐞 𝐚 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨d Ștefan cel Mare, manifestare organizată de Muzeul Judeţean “Ştefan cel Mare” din Vaslui - 2 iulie 2025
- A.D. Xenopol Remembered: Historian of Romania, Philosopher of Europe - 1 iulie 2025