Mobilizarea in Bucovina decurge dificil

De la 20 ianuarie a.c.,  în Ucraina şi-a luat startul cel de-al patrulea val de mobilizare militară. De data aceasta, aproape toţi cetăţenii supuşi serviciului militar, rezerviştii vor fi chemaţi pentru a trece examenul medical şi pentru a se afla starea lor familială şi numărul persoanelor care vor fi eliberate de încorporare.  Bunăoară, după cum s-a accentuat la Comisariatul Militar Regional, în  perioada respectivă, ordine de mobilizare vor primi aproximativ 2500 de bucovineni.

Multe persoane, care urmau să primească ordine de mobilizare, sunt plecate peste hotarele regiunii şi Ucrainei, de aceea numele lor de familie au fost introduse în liste şi transmise organelor de drept pentru a fi date în căutare. La 22 de persoane le-au fost intentate procese penale pentru eschivarea de la mobilizare. În prezent continuă selectarea voluntarilor pentru serviciul militar prin contract din rândurile rezerviştilor şi cetăţenilor  supuşi serviciului militar – atât a bărbaţilor, cât şi a femeilor, cu vârste cuprinse între 18-60 de ani.

Mobilizarea in Bucovina decurge dificil

Şi cu toate că pe frontul din Donbas sunt omorâţi şi răniţi zilnic zeci de militari şi civili, câteva zeci de bucovineni şi-au manifestat deja dorinţa să participe voluntar la operaţiunile antiteroriste din estul Ucrainei, a informat comisarul militar regional Vitalii Ciurai. De altfel, de la 27 ianuarie, primele 60 de persoane încorporate din ţinut, vor fi instruite, timp de o lună,  la Centrul militar „Desna”, regiunea Cernighiv.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Bucovina a pierdut în războiul terorist din estul Ucrainei încă doi eroi – Oleksandr Garbuz, în vârstă de 27 de ani, originar din s. Putryne, raionul Chelmenţi, militar din brigada aeriană de desant din Dnipropetrovsk, şi cernăuţeanul Leonid Petyhacinyi, cu rădăcini româneşti.

Deci, joi, 29 ianuarie, a fost dat țărănii, pe Aleea Eroilor din Cimitirul din Cernăuţi, juristul Leonid Petyhacinyi, luptător din batalionul ”Donbas”, considerat dispărut încă vara precedentă, însă, în consecinţa expertizei medicale, s-a constatat că a căzut eroic la 29 august 2014 în infernul sângeroaselor lupte de lângă Ilovaisk.

Durerea pierderii fiului, fratelui, soţului lasă o rană sângerândă în inimile celor scumpi şi dragi, iar despărţirea pentru totdeauna e tot o moarte sufletească pentru cei rămaşi în viaţă, ce-şi deapănă zilele, anii, în lacrimile durerii sfâşietoare, în profunde tristeţi.

În prezent, trei bucovineni militari, care apărau aeroportul din or. Doneţk, au fost daţi dispăruţi. Informaţia oficială referitoare la aceşti trei „kiborgi”, dispăruţi, originari din raioanele Storojineţ, Hotin şi Chelmeneţ, se verifică, căci ei nu figurează  în lista celor omorâţi pe frontul din estul Ucrainei, probabil că au fost luaţi prizonieri sau se află fără cunoştinţă în spitalul din Dnipropetrovsk, unde au fost transportaţi mulţi militari răniţi în stare gravă, a declarat, la o recentă conferinţă de presă, Vitalii Ciurai, comisarul militar regional. E posibil ca printre ei să se afle şi aceşti trei militari bucovineni.

După cum a informat V. Ciurai, încorporarea în Bucovina decurge dificil. Doi primari din localitățile raioanelor Noua Suliţa, Hliboca şi conducătorul unei întreprinderi cernăuţene au refuzat să se ocupe de înmânarea ordinului de prezentare la comisariatele militare cetăţenilor, de aceea organele de resort au fost nevoite să-i sancţioneze contravenţional.  

„Mobilizarea în ţinut decurge dificil. Cea mai complicată situație e în raioanele Hliboca, Storojineţ şi Vijniţa. Conform legislaţiei în vigoare, la înfăptuirea procesului  de recrutare  sunt implicate organele autoadministrării locale, primăriile, conducătorii întreprinderilor etc. Evident, de persoanele responsabile de mobilizare, care au refuzat să-şi îndeplinească îndatoririle de serviciu, se vor ocupa de acum organele de drept”, a adăugat Vitalii Ciurai.

Diana TOMA

Mobilizarea in Bucovina decurge dificil, imagine: zorilebucovinei.com
Mobilizarea in Bucovina decurge dificil, imagine: zorilebucovinei.com

Sursa:

[1] zorilebucovinei.com

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Un “ex” ce lipseste multor tovarasi

vin ian. 30 , 2015
Probleme grozave abat alegerile preconizate la 30 noiembrie 2014 asupra celui mai “suveran” imperiu (federatiune in devenire) din lume. Atat de grav, atat de vajnic evenimentul, ca in mizeria sociala instaurata, chitibusuri de ordin economic trec iremediabil pe planul doi -spreze-lea-lea. Plebea chisinauieana n-a luat aievea si nici nu ia […]
Un “ex” ce lipseste multor tovarasi

Poate vă place și:

libris.ro