RSS
TwitterFacebookPinterest

Mobilizarea in Bucovina decurge dificil

De la 20 ianuarie a.c.,  în Ucraina şi-a luat startul cel de-al patrulea val de mobilizare militară. De data aceasta, aproape toţi cetăţenii supuşi serviciului militar, rezerviştii vor fi chemaţi pentru a trece examenul medical şi pentru a se afla starea lor familială şi numărul persoanelor care vor fi eliberate de încorporare.  Bunăoară, după cum s-a accentuat la Comisariatul Militar Regional, în  perioada respectivă, ordine de mobilizare vor primi aproximativ 2500 de bucovineni.

Multe persoane, care urmau să primească ordine de mobilizare, sunt plecate peste hotarele regiunii şi Ucrainei, de aceea numele lor de familie au fost introduse în liste şi transmise organelor de drept pentru a fi date în căutare. La 22 de persoane le-au fost intentate procese penale pentru eschivarea de la mobilizare. În prezent continuă selectarea voluntarilor pentru serviciul militar prin contract din rândurile rezerviştilor şi cetăţenilor  supuşi serviciului militar – atât a bărbaţilor, cât şi a femeilor, cu vârste cuprinse între 18-60 de ani.

Mobilizarea in Bucovina decurge dificil

Şi cu toate că pe frontul din Donbas sunt omorâţi şi răniţi zilnic zeci de militari şi civili, câteva zeci de bucovineni şi-au manifestat deja dorinţa să participe voluntar la operaţiunile antiteroriste din estul Ucrainei, a informat comisarul militar regional Vitalii Ciurai. De altfel, de la 27 ianuarie, primele 60 de persoane încorporate din ţinut, vor fi instruite, timp de o lună,  la Centrul militar „Desna”, regiunea Cernighiv.

Bucovina a pierdut în războiul terorist din estul Ucrainei încă doi eroi – Oleksandr Garbuz, în vârstă de 27 de ani, originar din s. Putryne, raionul Chelmenţi, militar din brigada aeriană de desant din Dnipropetrovsk, şi cernăuţeanul Leonid Petyhacinyi, cu rădăcini româneşti.

Deci, joi, 29 ianuarie, a fost dat țărănii, pe Aleea Eroilor din Cimitirul din Cernăuţi, juristul Leonid Petyhacinyi, luptător din batalionul ”Donbas”, considerat dispărut încă vara precedentă, însă, în consecinţa expertizei medicale, s-a constatat că a căzut eroic la 29 august 2014 în infernul sângeroaselor lupte de lângă Ilovaisk.

Durerea pierderii fiului, fratelui, soţului lasă o rană sângerândă în inimile celor scumpi şi dragi, iar despărţirea pentru totdeauna e tot o moarte sufletească pentru cei rămaşi în viaţă, ce-şi deapănă zilele, anii, în lacrimile durerii sfâşietoare, în profunde tristeţi.

În prezent, trei bucovineni militari, care apărau aeroportul din or. Doneţk, au fost daţi dispăruţi. Informaţia oficială referitoare la aceşti trei „kiborgi”, dispăruţi, originari din raioanele Storojineţ, Hotin şi Chelmeneţ, se verifică, căci ei nu figurează  în lista celor omorâţi pe frontul din estul Ucrainei, probabil că au fost luaţi prizonieri sau se află fără cunoştinţă în spitalul din Dnipropetrovsk, unde au fost transportaţi mulţi militari răniţi în stare gravă, a declarat, la o recentă conferinţă de presă, Vitalii Ciurai, comisarul militar regional. E posibil ca printre ei să se afle şi aceşti trei militari bucovineni.

După cum a informat V. Ciurai, încorporarea în Bucovina decurge dificil. Doi primari din localitățile raioanelor Noua Suliţa, Hliboca şi conducătorul unei întreprinderi cernăuţene au refuzat să se ocupe de înmânarea ordinului de prezentare la comisariatele militare cetăţenilor, de aceea organele de resort au fost nevoite să-i sancţioneze contravenţional.  

„Mobilizarea în ţinut decurge dificil. Cea mai complicată situație e în raioanele Hliboca, Storojineţ şi Vijniţa. Conform legislaţiei în vigoare, la înfăptuirea procesului  de recrutare  sunt implicate organele autoadministrării locale, primăriile, conducătorii întreprinderilor etc. Evident, de persoanele responsabile de mobilizare, care au refuzat să-şi îndeplinească îndatoririle de serviciu, se vor ocupa de acum organele de drept”, a adăugat Vitalii Ciurai.

Diana TOMA

Mobilizarea in Bucovina decurge dificil, imagine: zorilebucovinei.com

Mobilizarea in Bucovina decurge dificil, imagine: zorilebucovinei.com

Sursa:

[1] zorilebucovinei.com


Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info