Categories: Tradatorii Romaniei

Mancurtizarea face victime si in Romania: „Bucovina nu e Moldova”

Daca pana acum eram obisnuiti sa vedem incercarile de mancurtizare prin propovaduirea asa ziselor „curente” ale moldovenismului si ardelenismului, iata ca de curand aflam ca mai exista inca unul: bucovinismul. Se pare ca sutele de ani de prezenta rusa, austriaca sau austro-ungara au lasat sechele in randurile romanilor, mai ales in randurile acelora care au falsa credinta in forta „civilizatoare” a fostilor ocupanti asupritori.

Poate unii dintre voi nu ați auzit de bucovinism.

Mancurtizarea face victime si in Romania: „Bucovina nu e Moldova”

E un fel de fudulie că austriecii au ocupat o parte din Țara Moldovei și „au adus peste frumusețea și bogăția zonei un plus de organizare, de cumpătare în a face lucrurile, un praf de corectitudine, o arhitectură falnică și ceva gusturi aparte la cârnații de porc.”

Bucovinenii nu vor să fie confundați cu moldovenii, deoarece, cred ei, „casele sunt mai bogate, oamenii mai gospodari, atenția pentru detaliu, curățenie, datini și respectul față de proprietate sunt net superioare restului Moldovei.”

Redam mai jos un articol despre asa zisul bucovinism:

Se știe că bucovinenii te corectează în general dacă îi etichetezi drept moldoveni (și vai ce mai zâmbesc unii cu subînțeles când se petrece asta de parcă simplu fapt că ei nu știu diferența e de-ajuns să facă observația nulă). Atitudinea bucovineanului nu este însă legată de desconsiderarea moldovenilor, cum se întâmplă deseori între frații români din alte regiuni (vestul și sudul țării sunt culmea când e vorba de ponegrit județele vecine) ci din mândria de a aparține Bucovinei.

Taică-meu, muntean-muntean, zicea că n-a văzut nicăieri oameni mai fuduli de pământul pe care calcă și adevărul e că bucovinenii au o mândrie aparte când vorbesc despre ținutul natal. Mă refer la cei de la Humor înspre Dorna, nu la Fălticeni și Suceava care sunt promovate într-un efort de marketing turistic drept parte din Bucovina.

Faptul că bucovinenii au mare dreptate are legătură nu cu vreo cercetare istorică, nu cu vreo etichetă de pe-o hartă veche, sau cu un branding turistic ci cu o realitate vizibilă cu ochiul liber. Tot cu realitatea asta are legătură și modul în care trasez eu granițele Bucovinei.

Când intri în Bucovina se vede cu ochiul liber. Casele sunt mai bogate, oamenii mai gospodari, atenția pentru detaliu, curățenie, datini și respectul față de proprietate sunt net superioare restului Moldovei. Asta pentru că Bucovina a fost întotdeauna bogată, de la lemnul pădurilor întinse cât vezi cu ochii, la miile de izvoare cu apă curată, la vânat gras și piatră tare de râu, totul era acolo pentru orice om vrednic și poftă de muncă.

Austriecii au adus peste frumusețea și bogăția zonei un plus de organizare, de cumpătare în a face lucrurile, un praf de corectitudine, o arhitectură falnică și ceva gusturi aparte la cârnații de porc.

De asta Bucovina nu e Moldova, pentru că e altfel – se vede cu ochiul liber, se gustă, se simte în aer, se trage din vorba oamenilor. Nu e pretenție, nu e alergie la sângele de moldovean, e pur și simplu realitate.

Mancurtizarea face victime si in Romania: „Bucovina nu e Moldova”, Poporul bucovinean

Surse:

[1] reactii.ro via discoverbucovina.info

[2] Tipărituri Românești

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

View Comments

  • Bucovina, ce mai... Sa vezi matale neaosi prin sat Vanatori Nisporeni; cum fierbe acolo tartarul de mulido-ivan. Ca in rest, ma rog, zicea si boiearu Motoc, suntem multi... Vad ca jugul e benefic intru totul, doar pe plai mioritic. Iata ca putin ne-au calarit strainii. N-au aparut intrebari "de fudulie" la ghiauri in relatiile cu Sublima Poarta. "Austriecii au adus peste frumusețea și bogăția zonei un plus de organizare, de cumpătare în a face lucrurile, un praf de corectitudine, o arhitectură falnică și ceva gusturi aparte la cârnații de porc." Da se poate altfel? E si normal sa pleci grumazul la urmatorul cotropitor - saru mana, signiore. Anormal, in judecata noastra tampita, e tocmai inversul - e deochiat sa fii sine statator. Si apoi, unde s-a vazut, dupa vitejia si nebunia lui Ioan Voda Viteazul, moldovean stapan in tara lui? Cand ne-au "eliberat" rusii, imediat i-au si "incaltat" (asa spun ei) pe astia din Bessarabia (papuasii nici n-au visat la asemenea incaltari). Adica, bogdaproste, gospodin. Ulterior, tovarasii deja, au descoperit ca pe cele doua maluri ale raului intern al Moldovei, Prutul, locuiesc doua "boboare": maldaveni si rumuni. Sub care aspect, au ramas bucovinenii repetentus. O iesire din situatie ar fi sa unim (scuzati, nu pot evita notiunea) prostologia comuna. Fiecare cu etnia lui: Io - popor vanatorean; voi - bucovineni... Si am plecat, pe calea lunga a indobitocirii.

Recent Posts

Seară a memoriei anticomuniste. La București, va fi evocat jurnalistul MIHAI CREANGĂ

Joi 9 mai 2024, ora 17, la Academia Civică – București, Strada Jean Louis Calderon…

8 ore ago

Școala Brâncovenească te invită luni, 3 Iunie, Casa de Cultură la conferința “Riscuri pentru sănătatea mintală la nouă generație”

“Aceasta este drama cea mare a copilului sau a tânărului culturii mediatice: discrepanţa uriaşă dintre…

18 ore ago

2 Mai 1864 – Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de stat!

2 Mai 1864 - Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de…

6 zile ago

Un istoric bulgar susține restaurarea Monumentului Eroilor Români de la Smârdan

Presa locală bulgară din Vidin relatează faptul că un istoric local sugerează ca Monumentul Eroilor…

6 zile ago

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

o săptămână ago