libris.ro

Mancurtizarea face victime si in Romania: „Bucovina nu e Moldova”

Mancurtizarea face victime si in Romania: „Bucovina nu e Moldova”

Daca pana acum eram obisnuiti sa vedem incercarile de mancurtizare prin propovaduirea asa ziselor „curente” ale moldovenismului si ardelenismului, iata ca de curand aflam ca mai exista inca unul: bucovinismul. Se pare ca sutele de ani de prezenta rusa, austriaca sau austro-ungara au lasat sechele in randurile romanilor, mai ales in randurile acelora care au falsa credinta in forta „civilizatoare” a fostilor ocupanti asupritori.

Poate unii dintre voi nu ați auzit de bucovinism.

Mancurtizarea face victime si in Romania: „Bucovina nu e Moldova”

E un fel de fudulie că austriecii au ocupat o parte din Țara Moldovei și „au adus peste frumusețea și bogăția zonei un plus de organizare, de cumpătare în a face lucrurile, un praf de corectitudine, o arhitectură falnică și ceva gusturi aparte la cârnații de porc.”

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Bucovinenii nu vor să fie confundați cu moldovenii, deoarece, cred ei, „casele sunt mai bogate, oamenii mai gospodari, atenția pentru detaliu, curățenie, datini și respectul față de proprietate sunt net superioare restului Moldovei.”

Redam mai jos un articol despre asa zisul bucovinism:

Se știe că bucovinenii te corectează în general dacă îi etichetezi drept moldoveni (și vai ce mai zâmbesc unii cu subînțeles când se petrece asta de parcă simplu fapt că ei nu știu diferența e de-ajuns să facă observația nulă). Atitudinea bucovineanului nu este însă legată de desconsiderarea moldovenilor, cum se întâmplă deseori între frații români din alte regiuni (vestul și sudul țării sunt culmea când e vorba de ponegrit județele vecine) ci din mândria de a aparține Bucovinei.

Taică-meu, muntean-muntean, zicea că n-a văzut nicăieri oameni mai fuduli de pământul pe care calcă și adevărul e că bucovinenii au o mândrie aparte când vorbesc despre ținutul natal. Mă refer la cei de la Humor înspre Dorna, nu la Fălticeni și Suceava care sunt promovate într-un efort de marketing turistic drept parte din Bucovina.

Faptul că bucovinenii au mare dreptate are legătură nu cu vreo cercetare istorică, nu cu vreo etichetă de pe-o hartă veche, sau cu un branding turistic ci cu o realitate vizibilă cu ochiul liber. Tot cu realitatea asta are legătură și modul în care trasez eu granițele Bucovinei.

Când intri în Bucovina se vede cu ochiul liber. Casele sunt mai bogate, oamenii mai gospodari, atenția pentru detaliu, curățenie, datini și respectul față de proprietate sunt net superioare restului Moldovei. Asta pentru că Bucovina a fost întotdeauna bogată, de la lemnul pădurilor întinse cât vezi cu ochii, la miile de izvoare cu apă curată, la vânat gras și piatră tare de râu, totul era acolo pentru orice om vrednic și poftă de muncă.

Austriecii au adus peste frumusețea și bogăția zonei un plus de organizare, de cumpătare în a face lucrurile, un praf de corectitudine, o arhitectură falnică și ceva gusturi aparte la cârnații de porc.

De asta Bucovina nu e Moldova, pentru că e altfel – se vede cu ochiul liber, se gustă, se simte în aer, se trage din vorba oamenilor. Nu e pretenție, nu e alergie la sângele de moldovean, e pur și simplu realitate.

Mancurtizarea face victime si in Romania: "Bucovina nu e Moldova", Poporul bucovinean
Mancurtizarea face victime si in Romania: „Bucovina nu e Moldova”, Poporul bucovinean

Surse:

[1] reactii.ro via discoverbucovina.info

[2] Tipărituri Românești

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info