La 1 februarie 1880 Ion Luca Caragiale publica „Conu Leonida față cu reacțiunea”

La 1 februarie 1880  Ion Luca Caragiale publica  în „Convorbiri literare”, farsa într-un act „Conu Leonida față cu reacțiunea”.

Scrisă in 1880, „Conu ‘ Leonida față cu reacțiunea” este o capodoperă, o farsă într-un act încare pensionarul Leonida – Mihail Donțu – si cea de-a doua sotie a lui , Efimita – NarcisaVornicu – speriati de focurile de pistol, de hărmălaia produsă de vocile amestecate, destrigătele și chiotele auzite din stradă, creează prin dialogul lor un univers întreg al micburghezului mărginit și fricos, ahtiat după căpătuială.

La 1 februarie 1880  Ion Luca Caragiale publica „Conu Leonida față cu reacțiunea”

Omul, de un comic irezistibil, e unatotștiutor grav și important în fața nevestei , care îl ascultă uimită, dar și cu umor, avânddespre toți și toatecîteo stupefiantă teorie. În mintea inocentă a acestui personaj care se ține cu sfințenie de ” ceea ce se scrie la gazetă”, ideile de libertate , revoluție și progres seînvălmășesc într-un haos amețitor .

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Idealul său de republică este , astfel, cât se poate de domestic și profitabil : ” leafă bună”, ” nu se mai plătește bir” etc. Dar, dacă așteaptă de la „revuluție ” un „ce profit”, Conu’ Leonida e, în același timp un mare sperios, temându-se șitremurând de ” furia poporului”. În fond, e un învechit, oricât ar vântura el tot felul de idei democratice aproape de nerecunoscut în forma lor schimonosită și incoerentă , semn de confuzie mentală absolută.

 

Leonida este un imbecil benign, perorând cu inimitabilă candoare cu un aer foarte savant, despre lucruri din care se vede bine că nu pricepe o iotă : definiția republicii, sursele ipohondriei, legea pensiilor, ” lege de murături „, papa și revoluția etc .

În cugetul său tulbure se răsfrâng astfel , amestecat și sucit, realități și noțiuni care îi depășesc puterea de înțelegere . Abia spre dimineață, când ” Feciorul” – Petruț Butuman vine să aprindă focul , se lămuresc lucrurile : ” toată noaptea a fost masă mare la băcanul din colț”, ” a făcut oamenii chef, c-aseară a fost lăsata secului …”

Citate din „Conu Leonida față cu reacțiunea”:

Leonida: Aşa, cum îţi spusei, mă scol într-o dimineaţă, şi, ştii obiceiul meu, pui mâna întâi şi-ntâi pe „Aurora Democratică”, să văz cum mai merge ţara. O deschiz… şi ce citesc? Uite, ţiu minte ca acuma: „11/23 Făurar… a căzut tirania! Vivat Republica!”

….

Efimiţa (curioasă): Da’ ce spunea în scrisoare?
Leonida (cu importanţă): Patru vorbe, numai patru, da’ vorbe, ce-i drept! Uite, ţiu minte ca acuma: „Bravos naţiune! Halal să-ţi fie! Să trăiască Republica! Vivat Prinţipatele Unite!” şi jos iscălit în original „Galibardi”.

 

La 1 februarie 1880 Ion Luca Caragiale publica "Conu Leonida față cu reacțiunea"
La 1 februarie 1880 Ion Luca Caragiale publica „Conu Leonida față cu reacțiunea”

Sursa:

[1] teatrulmihaieminescubt.ro

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Statul roman provoaca aparitia unei noi generatii de auto-decretei

Dum feb. 1 , 2015
Este stiut faptul ca statul roman incompetent si mafiot in acelasi timp nu incurajeaza si nu stimuleaza munca in Romania ci ba chiar o ingradeste prin fel si fel de masuri aberante si imbecile. E plin de imbecili si de corupti aflati in functii de conducere in Romania. Pentru noi […]
Statul roman provoaca aparitia unei noi generatii de auto-decretei

Poate vă place și:

libris.ro