RSS

Dan Andronic: "Sabin Borcan, pe …

Un nou scandal neașt…

Marius Ghilezan: "Opoziţia ar fi…

"La fel ca în timpul…

Cine și ce sunt progresiștii?

Bolșevicii de ieri ș…

Alt sclav globalist! Sorin Grind…

Chiar în ziua în car…

EVZ: "Ne așteptăm ca Revista „22…

Pregătit de bolșevic…

Dan Andronic: "Raluca Prună, din…

Jurnalistul Dan Andr…

Angel Popescu: "Pentru curajul s…

De Ziua Națională a …

Subprefectul de Cluj se ține de …

Pentru un maghiar cu…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Românii in America

Print Friendly, PDF & Email

“Românii in America”,

de Serban Drutzu

Chestiunea romanilor din afara hotarelor regatului nostru parea sa fi fost rezolvata  in urma hotararilor Conferintei de la Paris. Acum zece ani eliberarea provinciilor subjugate de catre tarile vecine, era pentru Romania un vis, de care ne-am bucurat cu totii atunci cand l-am vazut implinindu-se. Inainte insa ca lumea sa se fi obisnuit cu noua stare de lucru , guvernul roman a fost confruntat de o situatie neasteptata si chemat sa gaseasca o solutie grabnica.

Românii in America

In noul continent, – Canada si Statele Unite, – erau cateva sute de mii de români ce emigrasera din provinciile eliberate, ca cetateni austro-ungari, iar acum cereau protectia noului guvern. Au trebuit luate masuri pentru infiintarea de consulate in cele mai importante centre locuite de romani, si a unei Legatiuni, care sa reprezinte interesele supusilor nostri in fata autoritatilor americane, fiindca pana atunci relatiunile noastre cu lumea noua erau asa de restranse , incat nu necesitasera nici existenta unui singur reprezentant.

"Românii in America", de Serban Drutzu, 1922

“Românii in America”,
de Serban Drutzu, 1922

Ce i-a dus pe romani de cealalta parte a Atlanticului? De ce s-au strans acolo in numar asa mare? Ce fac? Mai au vre-o legatura cu noi sau sunt pentru totdeauna expatriati? Iata numai cateva din intrebarile ce si le pune oricine care se inampla sa descopere ca in America traiesc aproape un sfert de milion de romani.

Serban Drutzu,                                                                      Washington D.C. 8 Iunie 1922

Emigrarea romanilor in America

Emigrarea romanilor in America

 

 Emigrarea românilor în Statele Unite ale Americii a început în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Aceștia veneau mai ales din teritoriile aflate sub administrație austro-ungară (Transilvania, Banat, Bucovina, Crișana și Maramureș). Unii au plecat cu intenția de a lucra pentru câțiva ani, alții s-au hotărât să rămână definitiv. Aceștia au imigrat în special în centrele industriale din zonaMarilor Lacuri (Cleveland, Chicago, Detroit etc).

Până în 1914 numărul românilor din Statele Unite ajunsese deja la 150.000.

Românii in America, Trei mocani în New York (începutul secolului XX)

Românii in America, Trei mocani în New York (începutul secolului XX)

Au imigrat și regățeni, majoritatea evrei, aceștia stabilindu-se mai ales în New York. 75.000 de evrei români au emigrat în perioada 1881-1914, majoritatea în Statele Unite.

În perioada interbelică emigrarea românilor s-a redus drept consecință a dezvoltării economice a României. În schimb, numărul de evrei care au plecau în Statele Unite a crescut, mai ales după creșterea avântului Mișcării Legionare.

După cel de-al Doilea Război Mondial imigrația română a crescut din nou. De această dată au venit oameni din toată România, care s-au stabilit în principal în California, Florida și New York.

Imigranţi români în New York, 1891

Imigranţi români în New York, 1891

Surse:

[1]  “Românii in America”, de Serban Drutzu, 1922

[2] ro.wikipedia.org

 

 

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

loading...

Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline